Moştenirea regimului Dragnea-PSD şi a CCR: Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă. Magistraţii au ajuns la concluzia că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă și că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul Justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

Laura Codruţa Kovesi nu a cerut daune materiale în acest dosar. Ea a atacat în decembrie 2018 la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA. În plângere se arăta că au fost atacate drepturile omului.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională. Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de <intervenientă> pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea”, se arăta într-un răspuns al Laurei Codruța Kovesi, transmis de biroul de presă al Parchetului General.

Potrivit fostei șefe DNA, decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale.

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis în 2018 decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Imediat după ce a fost revocată din funcție, Kovesi a fost delegată procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

"O palmă ruşinoasă pentru CCR"

Fostul munistru al Justiției, Ana Birchall, spune că decizia CEDO în cazul Laurei Corduța Kovesi afectează grav credibilitatea Curții Constituționale a României și cere demisia celor care au votat în CCR pentru revocarea fostei șefe a DNA.

Fostul munistru al Justiției, Ana Birchall, a scris, marți, pe Facebook, că decizia CEDO este un cartonaș roșu pentru președintele CCR, Valer Dorneanu.

„Decizia CEDO de astăzi (marți-n.r.) este o palmă rușinoasă pentru CCR afectând grav credibilitatea Curții Constituționale a României. Este și un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR domnul Valer Dorneanu și judecătorii care au votat și au susținut această decizie care ține mai degrabă de jocuri politice și nicidecum de lege și Constituție! Solicit ca toti cei care au susținut și au votat pentru această decizie: Dorneanu (fiind și raportor) Varga, Pivniceru să își dea demisia de onoare cu scuzele cuvenite românilor. Aceleași scuze le datorează și domnul Lăzăroiu care a susținut și votat pentru decizia CCR. Este singurul gest care poate șterge rușinea abatută asupra CCR”, a scris Ana Birchall pe rețeaua de socilizare.

Ea susține că raportul întocmit atunci de Tudorel Toader și decizia CCR au reprezentat „o ingerință gravă în cariera unui procuror”.

„Această decizie este o palmă foarte grea și tot atât de rușinoasa și pentru fostul ministru al justitței, domnul Tudorel Toader care a mai fost și judecător CCR peste 10 ani. Consider că și domnul Tudorel Toader ar trebui să își dea demisia de onoare cu scuzele pe care le datorează romaânilor și sistemului judiciar! Din decizia CEDO rezultă clar că Raportul domnului Tudorel Toader și decizia CCR au reprezentat o ingerință gravă în cariera unui procuror!”, a mai scris Ana Birchall.

 

"O reparaţie simbolică pentru toţi magistraţii hărţuiţi"

Laura Codruța Kovesi a declarat că hotărârea CEDO, care i-a dat câștig de cauză în procesul privind revocarea sa de la șefia DNA, “consolidează statutul tuturor magistraților din Europa” și clarifică “o chestiune de principiu legată de independența procurorilor”.  “Mai sunt și alte lucruri pe care (n.r. – CEDO) le lămurește. Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru Biziday.
 

Reacţia lui Tudorel Toader şi Valer Dorneanu

„Regulă generală este la nivel naţional şi european că nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă şi atât. Sigur că probabil va fi momentul în care voi comenta, dar ce aş putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu, că ministru, am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. După aceea, a fost sesizată Curtea Constituţională.   Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curţii. O face Guvernul, preşedintele Camerei, preşedintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR - ea se execută. Eu cam asta pot să spun", a declarat Tudorel Toader pentru Bună Ziua Iaşi.  

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a declarat că „nu are niciun sentiment” cu privire la decizia CEDO. "Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declaraţii publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanţe. Vă daţi seama că nu pot comenta asa ceva. (...) Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democraţie", a spus Dorneanu.