Tânăr orădean reţinut după ce a furat economiile unui pensionar
Un tânăr de 21 de ani din Oradea a fost reţinut de poliţiştii din Beiuş după ce a intrat sub diverse pretexte în casele unor pensionari şi, profitând de neatenţia acestora, le-a furat economiile. Conform anchetatorilor, hoţul îşi alegea victime doar din rândul persoanelor de vârsta a treia, cărora le oferea produse de uz caznic în schimbul unor sume foarte mici. După ce pensionarii intrau în casă, hoţul observa locul unde aceştia îşi păstrau banii şi, profitând de neatenţia bătrânilor, îi lăsa fără economii.
Poliţiştii beiuşeni l-au reţinut pe orădean, luni, în timp ce, alături de un alt bărbat, de 37 de ani, tot din Oradea, comercializau articole de uz casnic în Beiuş.
Potrivit anchetatorilor, tânărul de 21 de ani este suspectat că, în data de 27 august, ar fi pătruns în locuinţa unui bărbat de 87 de ani din localitatea bihoreană Grădinari, de unde a furat suma de 7.500 lei. „Tânărul de 21 de ani este suspectat că ar aborda doar persoane vârstnice şi, sub pretextul că le oferă gratuit un set de oale şi de tacâmuri, se împrieteneşte cu victimele. Ulterior, solicită pentru „ajutorul" oferit un comision modic, iar când victima intră în casă pentru a lua banii, observă locul unde îşi păstrează economiile şi, profitând de neatenţia acesteia, ia banii găsiţi şi pleacă în grabă. Poliţiştii beiuşeni suspectează că în momentul în care i-au depistat pe cei doi, tocmai ar fi încercat să aplice aceeaşi metodă la locuinţa unei alte persoane de vârsta a treia", a declarat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. Poliţiştii au reuşit recuperarea a 3.200 de lei din suma furată de la octogenarul din Grădinari. Tânărul de 21 de ani a fost reţinut în arest pentru o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Cercetările în acest caz sunt continuate de poliţiştii de investigaţii criminale, pentru descoperirea tuturor cazurilor în care suspectul a procedat la fel. Pentru a nu deveni victimele hoţilor, poliţia recomanda cetăţenilor să nu facă cunoştinţe ocazionale, să nu primească în casă persoane necunoscute indiferent de calitatea în care se prezintă sau de pretextul folosit şi, cu atât mai mult, să nu dea curs ofertelor aparent avantajoase provenite din partea acestora. Manifestaţi prudenţă faţă de necunoscuţii care sună la uşă invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă). Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii sau o autoritate publică (gaze, apă, telefoane, deratizare, primărie, consiliul local) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată, solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.