După mai puţin de două săptămâni petrecute în penitenciar, unde a fost încarcerat după ce a fost condamnat de judecătorii de la Curtea de Apel la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, Răzvan Vonea a fost pus, luni, în libertate. Curtea a admis „în principiu” o contestaţie în anulare depusă de Vonea şi a decis eliberarea acestuia, „de îndată”.

 

Eliberarea din Penitenciar a lui Răzvan Vonea a venit după ce judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au admis „în principiu” contestaţia în anulare depusă de fostul director împotriva deciziei prin care a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare. Executarea sentinţei din 5 decembrie a fost suspendată până la soluţionarea contestaţiei în anulare, termenul stabilit de instanţă pentru judecare fiind 28 decembrie 2018. „În baza art. 430 Cod procedură penală dispune suspendarea executării deciziei penale nr. 579/A din 05 decembrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr. 85/111/2016 până la soluţionarea prezentei contestaţii în anulare. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului Vonea Răzvan Lucian de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 151/2018 emis de Tribunalul Bihor, dacă contestatorul nu mai este reţinut sau arestat în altă cauză. Definitivă”, se arată în decizia instanței.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus urmărirea penală a lui Răzvan Vonea pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, luare şi dare de mită a scos la iveală modul în care directorul îşi ajuta apropiaţii, rezolvând, contra-cost, de la promovări ale unor elevi care nu frecventau cursurile la obţinerea unor note mari la examenele de inspecţie, Vonea fiind acuzat inclusiv de încercarea de fraudare a examenului de Bacalaureat. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor anunţau, în 2014, că împotriva lui Răzvan Vonea, directorul Colegiului „Andrei Şaguna", a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi dare de mită. Potrivit anchetatorilor, la începutul anului 2014, Vonea a primit de la Ramona Bacter, şefa serviciului juridic în cadrul Universităţii Oradea, suma de 100 de euro şi diferite produse, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, „lăsând-o să creadă că are influenţă asupra profesorului Benţe din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi că îşi va exercita influenţa asupra profesorului şi că îl va determina să o promoveze pe sora ei, Teodora Iulia Hanciu, la examenul de la disciplina pe care profesorul o predă", se arata într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Tot Vonea, în luna februarie 2014, în calitate de director al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna" Oradea, ar fi primit de la aceeaşi Ramona Bacter suma de 100 de euro în scopul promovării elevului Aurel Bodea a semestrului I al anului şcolar 2013 - 2014, în condiţiile în care acesta nu frecventase cursurile instituţiei de învăţământ şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină. Tot potrivit anchetatorilor, directorul a încercat să rezolve şi componenţa comisiei de examinare la Bacalaureat. Concret, în aprilie 2014, Vonea i-ar fi oferit tot Ramonei Bacter, 5.000 de euro „în scopul ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat în vederea numirii sale drept preşedinte la centrul de examinare „Mihai Viteazul" Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014. Răzvan Vonea a mai fost acuzat şi de abuz în serviciu după ce anchetatorii au stabilit că acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin promovarea unor elevi ai unităţii de învăţământ fără ca aceştia să frecventeze cursurile şi fără să fie evaluaţi la nicio disciplină.