În perioada 1 - 4 mai a.c., peste 200 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au asigurat, la nivelul județului Bihor, misiuni specifice de prevenire, monitorizare și gestionare a situaților de urgență, desfășurând o medie de 35 de operațiuni pe zi, în sprijinul semenilor.

Astfel, pe parcursul celor patru zile, pompierii bihoreni au desfășurat 140 de intervenții, dintre care 12 pentru stingerea incendiilor, o operațiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată, 7 intervenții pentru asigurarea normelor de prevenire a incendiilor la locul producerii accidentelor rutiere, 5 misiuni de recunoaștere în teren și informare preventivă a populației, 110 intervenții SMURD și alte 5 misiuni în sprijinul comunităților. Cele 12 incendii izbucnite în perioada precizată, din care șase în data de 1 mai,  au fost, cel mai probabil, provocate de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în unele cazuri prin aprinderea resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor, iar în altele, prin nesupravegherea focului pe timpul desfășurării unor activități de agrement. Dintre cele 12 incendii, 11 s-au produs la terenuri, pajiști și pășuni împădurite din localitățile Săcădat, Săcueni, Călugări, Roșia, Cuzap, Șoimi, Cornițel și Lazuri, evenimente soldate cu arderea vegetației uscate, lăstărișului și mărăcinișului pe o suprafață de peste 77 de hectare, precum și a unei cantități de circa 20 metri cubi material lemnos. Una dintre situațiile deosebite înregistrate a fost misiunea de stingere a unui incendiu izbucnit în cursul zilei de duminică, 4 mai a.c., în localitatea Vadu Crișului, unde flăcările au afectat în întregime o magazie din cadrul unei gospodării și acoperișul casei învecinate. Și în acest caz, evenimentul a fost, cel mai probabil, generat, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor (jar/scântei, provenite de la un grătar aflat în proximitatea anexei).  Din fericire, în urma incendiilor menționate, nu au existat persoane rănite.

 

Bombă de artilerie descoperită în Oradea

În data de 2 mai a.c., specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor au fost mobilizați pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, unde au desfășurat o misiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată. Ajunși la locul indicat de apelantul numărului unic 112, pompierii militari au identificat o bombă de artilerie de calibru 82 milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta fiind descoperită de un cetățean, la groapa de gunoi, în timpul activității de sortare a deșeurilor. După verificarea zonei în care muniția fusese descoperită, echipajul pirotehnic  a transportat-o şi depozitat-o în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare, prin explozie controlată. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă persoanelor care descoperă muniţii neexplodate, să nu le atingă, iar când execută diferite activităţi şi depistează muniţii, să sisteze imediat lucrările, să îndepărteze întregul personal din zona periculoasă şi să anunţe de urgenţă, prin intermediul numărului unic 112, serviciile de urgenţă profesioniste.