De la începutul anului 2023 și până în prezent, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a identificat, cu ajutorul camerelor video de supraveghere, 9 persoane care au aruncat deșeuri în zone neamenajate, în dreptul drumurilor județene și pe albia Crișului Repede, în comuna Șuncuiuș.

„Pe drumurile județene au fost aplicate, în ianuarie, două sancțiuni în valoare de 20.000 lei, iar în luna februarie trei sancțiuni în valoare de 90.000 lei. În luna martie, până în prezent, au fost identificate patru persoane care au aruncat deșeuri în albia Crișului Repede. Acestea au primit sancțiuni în valoare totală de 75.000 lei”, a anunţat administraţia judeţeană.

Consiliul Județean Bihor a achiziționat la începutul anului 2021 patru camere de supraveghere performante pentru monitorizarea drumurilor județene. Acestea permit identificarea persoanelor și a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.

Controalele au caracter permanent, dispozitivele fiind amplasate aleatoriu, în parcări, pe drumurile județene. Camerele mobile de pe șoselele județene sunt instalate fie la sesizarea autorităților locale, fie în urma observațiilor agenților de poliție din teren. În acest mod se dorește descurajarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri și, implicit, menținerea curățeniei în județul Bihor.

În paralel cu drumurile județene, sunt monitorizate și parcările de pe drumurile naționale din județul Bihor. Au fost montate 9 camere de supraveghere video în cinci parcări unde se aruncă cel mai frecvent deșeuri. În același timp, sunt montate 22 de camere video fixe în Defilul Crișului Repede.

Aceste acțiuni sunt posibile datorită unor parteneriate încheiate cu Instituția Prefectului Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect și primării.