Patronul lanţului „Leonardo”, trimis în judecată
Florin Panea, proprietarul lanţului „Leonardo”, a fost trimis în judecată pentru fraudă, averea fiindu-i pusă sub sechestru pentru că a „construit” un circuit evazionist prin care a păgubit bugetul public cu peste 26 milioane lei. Măsura a fost dispusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor într-un dosar preluat de la procurorii DIICOT şi care priveşte afaceri derulate de milionar cu firme fantomă în perioada 2011 – 2015.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au anunţat, joi, că au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului P.F., în vârstă de 53 de ani, administrator al societăţilor L, LC şi LS din Oradea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
„În mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 04.01.2011 - 04.03.2015, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidența contabilă financiară și fiscală a celor trei societăți (705 acte materiale) 705 facturi fiscale fictive, ce reprezintă achiziții de bunuri (încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), operațiuni de achiziții care sunt fără conținut economic, respectiv sunt fictive, de la 6 societăți comerciale de pe teritoriul național (5 cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea), care, la rândul lor, pentru a crea o aparență de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziții de la alte societăți de pe teritoriul național cu comportament de tip fantomă”, se arată în comunicatul procurorilor. În realitate, cele 705 facturi au fost înregistrate în scopul de a sustrage cele trei societăţi comerciale deţinute de inculpat de la plata taxelor datorate, prejudiciind în acest mod bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal. Din probele administrate în cauză rezultă că bunurile (încălţăminte, accesorii, obiecte de marochinărie) care fac obiectul facturilor din dosar au existat în realitate, ele fiind comercializate direct fie de la furnizorii intracomunitari din Italia societății L SRL, fie din complexul comercial D.R. din Bucureşti, bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă. „Astfel, beneficiarul bunurilor a fost L SRL, iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăți de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi - complici în cauză), care, la rândul lor, se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care fie declarau achiziții intracomunitare de la furnizorii din Italia (în cazul mărfurilor provenite din spaţiul comunitar), fie compensau TVA colectată cu achiziţii fictive de la alte societăţi de tip „fantomă” (în cazul mărfurilor provenite din ţară). Scopul urmărit prin interpunerea societăților furnizoare de facturi (platforme de facturare) a fost acela de a beneficia societatea L SRL de TVA deductibilă”, se mai arată în comunicatul Parchetului Bihor.
Ulterior, bunurile achiziţionate din spaţiul intracomunitar, respectiv din complexul comercial erau valorificate prin magazinele proprii. Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată şi a firmei Leonardo, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, dar şi a administratorilor societăţilor „conductă”. În cauză, mai arată procurorii, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător
pe bunurile imobile deţinute de inculpaţi, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei lei, astfel că în perioada 15-17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu, Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 48 milioane lei, fiind formulată propunere de menţinere a sechestrului. La efectuarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor - Serviciul de
Investigare a Criminalităţii Economice. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.