Pompierii au fost chemaţi în ajutor, miercuri seara, într-un bloc de pe strada Ştefan cel Mare din Oradea, acolo unde, în bucătăria unui apartament, a izbucnit un incendiu. Un adolescent de 17 ani a suferit arsuri superficiale.

 

Miercuri seara, în jurul orei 21.35, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor cu privire la producerea unui incendiu la un apartament situat la etajul 2 al unui bloc de locuințe cu opt etaje, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Oradea.

La fața locului, au fost mobilizate imediat patru echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și cu ambulanța SMURD a subunității. Echipajele de stingere au reușit să lichideze incendiul, care se manifesta în bucătăria apartamentului, în aproximativ zece minute, împiedicând propagarea acestuia la camerele locuinței și la celelalte apartamente. De asemenea, forțele de intervenție au verificat locuințele învecinate, pentru a se asigura că nu există eventuale victime intoxicate cu fum. Pompierii militari paramedici au acordat îngrijirile necesare fiului proprietarei, în vârstă de 17 ani, care a suferit o arsură superficială la antebraț, acesta refuzând transportul la spital. Pagubele înregistrate au constat în aparate electrocasnice și elemente de mobilier din bucătărie.

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile (draperii) față de aparatul de gătit (aragaz). Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor în timpul folosirii aparatelor de gătit sau/și a amplasării materialelor combustibile în apropierea acestora. În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite, este important: să nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtie, cârpe  etc.), să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (luaţi mâncarea de pe foc dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată), să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor. În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc: nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea. Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească. Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece, fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lasați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere. Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.