Patru angajați ai Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei au fost trimiși în judecată după ce au bruscat și lovit pacienții.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorul a dispus trimiterea în judecată, pentru mai multe infracţiuni de supunere la rele tratamente şi purtare abuzivă, a patru angajaţi la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, plasaţi în cursul urmăririi penale sub control judiciar. Agresori principali au fost identificați patru angajați: Tudor Marin Mateaş, Alin Virgil Paul Crâznic, Dan Mihai Tofan şi Roberto Mădălin Nistor.

Acţiunile inculpaţilor au fost săvârşite în perioada 7-14 septembrie împotriva unor pacienţi și au surprinse de camerele de supraveghere video din incinta spitalului.

Astfel, conform documentelor făcute publice de anchetatori, inculpatul Tudor Marin Mateaș, în calitate de supraveghetor la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, l-a lovit în trei rânduri, peste spate, cu un cablu pe care îl avea în mână, pe un pacient internat în acel spital. De asemenea, a lovit cu piciorul, încălţat cu saboţi de tip medicali, piciorul unui pacient care tocmai trecuse de o criză probabil epileptică. Tot el a lovit violent cu piciorul stâng în partea lombară un pacient, iar pe alții i-a lovit cu o șipcă peste spate. De asemenea, ar mai fi lovit un pacient care lua masa.

Alin Virgil Paul Crâznic, infirmier, a fost filmat lovind violent mai mulți pacienți în cap, atât în sala de mese, cât și pe coridor. Acesta ar fi lovit cu palma mai mulți pacienți în timp ce aceștia luau masa, dar a mai bruscat și alți pacienți pe holurile spitalului. Potrivit anchetatorilor, unul dintre bolnavi a fost bătut atât de puternic încât a avut nevoie de 7-10 zile de îngrijiri medicale.

Ceilalți doi inculpați, supraveghetori, ar fi lovit cu pumnii și ar fi brucat mai mulți pacienți ai spitalului.

Astfel, Dan Mihai Tofan, supraveghetor la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, l-a lovit violent, cu palma mâinii stângi, peste faţă, în partea dreaptă, pe un pacient internat în spital. De asemenea, a agresat un pacient cu palma mâinii drepte, în timp ce persoana vătămată lua masa, fiind aşezat pe scaun, în momentul în care persoana vătămată întinsese mâna pentru a lua o bucată de măr lăsată pe masă de un alt pacient.

La rândul său, Roberto Mădălin Nistor, în calitate de supraveghetor la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, în timp ce se afla în sala de mese din cadrul secţiei CP 1, etaj 2, bărbaţi, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei a lovit cu pumnul, în mod repetat, de trei ori, în zona umărului drept, un pacient internat în acel spital, în timp ce persoana vătămată era aşezată pe scaun şi se întinsese să-şi ia bolul cu mâncare. Mai mult, în data de 13 septembrie, în timp ce se afla în holul din cadrul secţiei CP 1, etaj 2, bărbaţi, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, a lovit cu pumnul mâinii în două rânduri un pacient internat în acel spital, în zona superioară a spatelui. 

De menționat că la efectuarea urmăririi penale, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul de Investigaţii Criminale.

Dosarul penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a fost trimis spre competentă.