Peste 220 de metri cubi de material lemnos, fără proveniență legală, în valoare de aproape 60.000 de lei, au fost confiscați valoric de polițiștii bihoreni, în cadrul unei acțiuni comune.

Polițiștii bihoreni au acționat, joi, pe raza Secției nr.11 de Poliție Rurală Valea lui Mihai și a circumscripțiilor judiciare Marghita și Beiuș, pentru a preveni și combate delictele din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. În cadrul acțiunii, în care au fost implicați 36 de polițiști de la Serviciul de Ordine Publică, de la Secția nr.11 de Poliție Rurală Valea lui Mihai, de la Poliția orașului Valea lui Mihai, de la Biroul Rutier Marghita și de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu jandarmi bihoreni și cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea, au fost legitimate 128 de persoane, au fost controlate 72 de autovehicule, au fost efectuate controale la șapte societăți comerciale și au fost verificați cinci agenți de pază. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de 52.055 de lei. Totodată, au fost confiscați valoric 221,45 metri cubi de material lemnos, în valoare de 59.514 de lei.

Astfel, în urma unui control efectuat de polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică la o societate comercială din localitatea bihoreană Dobrești, s-a constatat că, în perioada 6 octombrie 2022 - 6 aprilie a.c., societatea comercială respectivă ar fi expediat, prin intermediul a 9 transporturi, 174,98 metri cubi de material lemnos de diferite specii, fără proveniență legală. În consecință, societatea comercială a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 15.000 de lei. Totodată, a fost dispusă confiscarea valorică a celor 174,98 de metri cubi de material lemnos de diferite specii, în valoare de 48.083 de lei. De asemenea, în urma unui control efectuat de polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Oradea la depozitul de material lemnos al unei societăți comerciale cu sediul în Săcueni, județul Bihor, s-a constatat faptul că în stocurile faptice ale depozitului societății nu se regăseau 33,92 metri cubi de lemne de foc, specia cer, conform stocului scriptic. Societatea comercială a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 10.000 de lei. Totodată a fost dispusă confiscarea valorică a celor 33,92 metri cubi de lemne de foc, în valoare de 8.310 lei.

Tot joi, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au constatat că, în perioada 20 ianuarie - 1 aprilie a.c., un tânăr de 24 de ani, din Săcueni, județul Bihor, în calitate de transportator autorizat, ar fi efectuat 7 transporturi, cu o autoutilitară, în cadrul cărora ar fi transportat 12,55 metri cubi de lemne de foc, de diferite specii, fără proveniență legală. Acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în valoare de 3.000 de lei, fiind dispusă confiscarea valorică a celor 12,55 metri cubi de lemne de foc, în valoare de de 3.121 de lei.