Poliţiştii de frontieră bihoreni și arădeni, împreună cu lucrători ai Comisariatelor Județene Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a trei automarfare încărcate cu 36.500 kilograme de deșeuri electrocasnice, cauciucuri uzate, precum şi haine second-hand.

 

Poliţiştii de frontieră Punctului de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au efectuat în data de 4 august pe sensul de intrare în ţară controlul specific asupra a trei automarfare conduse de trei cetăţeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri electrocasnice, cauciucuri uzate, textile de la diferite  societăți comerciale din Olanda, Franța și Germania, pentru firme din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că cele trei automarfare erau încărcate cu 36.500 kilograme de deșeuri electrocasnice, anvelope uzate, îmbrăcăminte second-hand, pentru care cei trei șoferi nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse. În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.

 

Anvelope uzate în Vama Borș

 

În Vama Borș II a fost identificat un transport de 3.200 kg deşeuri de anvelope uzate la punctul de trecere a frontierei. Deșeurile fuseseră expediate de la o societate comercială din Franţa către o societate comercială din judeţul Suceava, România.

Conform documentelor prezentate, transportul de deşeuri a fost declarat a se efectua către societatea din judeţul Suceava, autorizată în prelucrarea şi valorificarea deşeurilor de anvelope. După extinderea verificărilor a rezultat faptul că beneficiarul acestor deşeuri nu era societatea din judeţul Suceava, existând suspiciunea unei tentative de introducere ilegală de deşeuri pe teritoriul României. Surprinzător este şi faptul că mijlocul de transport (camion TIR) care are o capacitate de transport de peste 20 de tone, transporta doar 3,2 tone deşeuri de la locul de provenienţă. Astfel, acest transport nu corespundea normelor legale în vigoare şi nu respecta prevederile Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind transferurile de deşeuri.

Drept urmare, nu s-a permis intrarea în ţară, urmând a fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea în vederea continuării cercetărilor.