Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Chinei, Xi Jinping, sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei, Joko Widodo, citat azi de DPA.

 

„Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni", a declarat Widodo pentru Bloomberg într-un interviu publicat azi.

Indonezia deţine în prezent preşedinţia G20. Widodo l-a invitat pe Putin, dar Kremlinul nu a confirmat până acum planurile liderului rus.

Bloomberg nu a putut obţine iniţial confirmarea planurilor legate de participarea lui Putin şi a lui Xi din surse ruse şi chineze.

Participarea lui Putin la summit este considerată problematică în Occident, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia şi mai multe ţări au exprimat îndoieli legate de venirea lor, dacă Putin ar lua parte personal. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost de asemenea invitat.

China se confruntă, de asemenea, cu tensiuni crescute cu SUA, exacerbate de vizita recentă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, urmată de o delegaţie a Congresului SUA în vizită la Taipei.

Beijingul a numit aceste acţiuni drept provocări şi a lansat manevre militare pe scară largă în jurul republicii insulare democratice ca răspuns.

Indonezia este interesată de comerţ şi investiţii şi nu caută să se alăture niciunui bloc, a declarat Widodo pentru Bloomberg. „Indonezia vrea să fie prietenă cu toată lumea”, a insistat el. „Nu avem probleme cu nicio ţară”, a adăugat el.

Agenţia Reuters transmite de asemenea citând declaraţia făcută azi de un vechi consilier al preşedintelui indonezian că liderii chinez şi rus, Xi Jinping şi Vladimir Putin, vor participa la summitul G20 din insula indoneziană Bali în luna noiembrie.
Preşedintele American, Joe Biden, a cerut ca Rusia să fie dată afară din G20 din cauza războiului cu Ucraina, iar oficialii americani au făcut presiuni asupra Indoneziei pentru a-l exclude pe Putin de la Summit-ul din Bali.