Galopând prin munţi pe un cal alb, liderul de la Phenian, Kim Jong Un, este vedeta unui nou film de propagandă nord-coreean, care laudă leadership-ul lui economic, însă trece sub tăcere o recentă serie de lansări de rachete.

 

Documentarul difuzat săptămâna aceasta evidenţiază lupta lui Kim pentru redresarea economiei acestei ţări, puternic afectată de blocada autoimpusă pentru a stăvili pandemia de Covid-19 şi de severele sancţiuni internaţionale.

Documentarul nu menţionează cele şapte teste de armament întreprinse de la începutul anului în Coreea de Nord, un record, inclusiv tirul de rachetă cel mai puternic din 2017 încoace, în timp ce Phenianul face să planeze ameninţarea unei reluări a testelor cu rază de acţiune lungă sau nucleare, informează joi AFP.

„Tema dominantă a documentarului este devotamentul lui Kim şi munca lui neobosită pentru popor", a declarat pentru AFP Rachel Minyoung Lee, cercetător în cadrul Stimson Center din Washington.

Liderul nord-coreean apare de asemenea pe un cal alb, simbol-cheie al dinastiei Kim. Însă „eu nu cred că este cazul să ne oprim prea mult asupra scenelor cu cai şi cu atât mai mult să le legăm de recentele lansări de rachete ale Coreei de Nord", a declarat Lee.

Acest film ar putea fi o tentativă de a sublinia vitalitatea lui Kim, a apreciat Cheong Seong-chang de la Institutul Sejong. „Aceasta arată ferma sa hotărâre şi motivaţie pentru noul an", a spus el pentru AFP.

În timp ce negocierile de pace cu Washingtonul sunt în impas, Phenianul şi-a reiterat dorinţa de a-şi moderniza forţele armate, în pofida informaţiilor îngrijorătoare cu privire la explozia preţurilor la alimente şi agravarea foametei în Coreea de Nord. Dificultăţi evocate prin imagini cu Kim coborând prudent scări, în timp ce un narator descrie cât de mult „corpul lui s-a uscat" din cauza muncii dure.

Este vorba de o tentativă de a-l „umaniza pe Kim", a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene de la Seul. „Ei încearcă să-l prezinte ca pe un lider care îşi iubeşte mult poporul şi care, în consecinţă, este adesea surmenat şi se oboseşte", potrivit lui Yang.

Alte înregistrări video cu liderul nord-coreean difuzate săptămâna aceasta de KCTV îl prezintă pe Kim, pe soţia sa Ri Sol Ju şi mătuşa lui Kim Kyong Hui asistând la un spectacol de teatru.