Autoritățile britanice au blocat fonduri publice, peste două milioane de lire sterline, pentru o moschee din Birmingham, Anglia, după ce unul dintre imami a explicat într-o predică cum să fie lapidate femeile adultere.

Moscheea din Green Lane este deja cunoscută pentru opiniile sale extremiste, homofobe și misogine. Știrea a fost raportată de Daily Mail. Într-o înregistrare video care a circulat pe rețelele de socializare, preluată și de ziarul online britanic, principalul imam al moscheii, un punct de referință pentru fundamentalismul radical, a explicat într-o predică cum se realizează corect o execuție prin lapidare (omorâre cu pietre) pentru a pedepsi femeile adultere. Videoclipul a stârnit indignare, iar autoritățile au decis să revoce o subvenție de două milioane de lire sterline destinată moscheii.

În predică, în urmă cu câteva săptămâni, imamul Sheikh Zakaullah Saleem a explicat procedura corectă pentru o lapidare: femeia găsită vinovată de adulter, a precizat el, trebuie mai întâi „îngropată până la brâu" pentru „a-i proteja pudoarea", și abia apoi poate începe aruncarea pietrelor, care se încheie atunci când femeia condamnată moare din cauza rănilor.

Înregistrarea video a predicii, accesibilă până de curând pe YouTube, a fost eliminată.

Același imam a îndemnat autoritățile britanice să ia măsuri legale împotriva unui profesor „vinovat" de a arăta imagini (interzise de islam) cu profetul Mahomed în clasă.

Un alt imam al moscheii Green Lane, Abu Mustafa Rayyan, a afirmat într-o predică că o femeie trebuie să satisfacă „nevoile sexuale” ale soțului ei ori de câte ori acesta dorește, justificând astfel și violul domestic.

Conducerea moscheii s-a apărat susținând că filmarea a fost decontextualizată și, prin urmare, discursul imamului părea înșelător, deoarece acesta „spunea întreaga poveste a sharia (legea islamică) și pedepsele aplicate femeilor".

„El nu incita în niciun fel" la violență, a declarat un purtător de cuvânt al moscheii. „În niciun moment imamul nu a făcut apel la aplicarea legii sharia", a adăugat purtătorul de cuvânt, „credem că a fost scos în mod deliberat din context".