Eurodeputatul creștin-democrat finlandez Petri Sarvamaa a inițiat o petiție pentru a îndemna statele membre să revoce dreptul de vot al Ungariei în Consiliul European, relatează Népszava, citată de Telex.hu.

Politicianul finlandez a cerut sprijinul colegilor săi eurodeputați în scrisoarea adresată Robertei Metsola, președinta Parlamentului European. Sarvamaa a propus ca PE să adopte o rezoluție prin care să solicite Comisiei Europene sau Consiliului European să declare că valorile UE sunt încălcate în mod grav și persistent în Ungaria.

Sarvamaa consideră că următoarele etape ale procedurii articolului 7 – care a fost lansată împotriva guvernului ungar din cauza preocupărilor legate de statul de drept – ar trebui să fie activate pentru a proteja valorile Uniunii Europene. Cu toate acestea, PE nu are un cuvânt direct de spus în ceea ce privește cursul procedurii articolului 7 și nici statele membre nu sunt obligate să ia în considerare propunerile Parlamentului.

„Mecanismul decizional al UE este pur și simplu blocat din cauza lui Viktor Orbán. Singura modalitate de a o face să funcționeze este de a-l priva pe Orbán de dreptul său de vot în Consiliu. În același timp, putem arăta că niciun șantaj nu este permis în UE.” a declarat Sarvamaa într-o declarație pentru Népszava.

În postarea sa pe Twitter, europarlamentarul a adăugat că „Este acum sau niciodată. Deputații au timp până vineri să co-semneze scrisoarea, după care aceasta va fi trimisă președintelui Metsola”.

 

Orbán ar putea ajunge președinte al CE

Actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, tocmai și-a anunțat intenția de a candida din partea liberalilor belgieni din Mișcarea Reformistă (MR) la alegerile europarlamentare din iunie. Dacă va fi ales, după ce își va ocupa locul în Parlamentul European, la jumătatea lunii iulie, va trebui să se găsească un nou lider pentru a conduce Consiliul.

În cazul în care acest proces se prelungește și nu se găsește un nou lider la timp, liderul țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene în perioada respectivă va deveni președintele organismului, iar în această perioadă de șase luni acesta va fi premierul ungar, Viktor Orbán. Deși funcția supremă nu implică de fapt prea multă putere, iar președintele are mai degrabă o funcție organizatorică, managerială, Politico relatează că ceilalți 26 de șefi de stat și de guvern sunt „disperați” să evite ca Orbán să devină președinte al Consiliului.