Ucrainenii au doborât primul elicopter rus cu rachete britanice. Potrivit surselor Times, Starstreak, cel mai avansat sistem de rachete portabile britanic furnizat Ucrainei în urmă cu o săptămână, a fost filmat „tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk". 

Soldații ucraineni au reușit, cu ajutorul celui mai avansat sistem de rachete portabil din Marea Britanie, să doboare un elicopter rusesc, la prima utilizare a lansatorului pe câmpul de luptă ucrainean.

Sistemul Starstreak este o rachetă ghidată cu laser care călătorește cu o viteză de peste trei ori mai mare decât sunetul pentru a doborî avioanele inamice care zboară la joasă altitudine, dar și elicoptere. Proiectilul conține trei săgeţi cinetice din tungsten și a fost filmat tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk din estul ţării.

Imaginile atacului arată suliţele de tungsten rupând coada de pe Mi-28N, după ce ucrainenii care foloseau tehnica de luptă britanică au deschis focul.

O sursă din Ministerul Apărării britanic a considerat că videoclipul îl arată pe Starstreak în acţiune deasupra Ucrainei, sistemul antiaerian fiind dislocat în ţară de aproape o săptămână.

Rușii se plâng

 

Dacă Marea Britanie va livra arme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-navă în Ucraina, acestea ar deveni „ținte legitime" pentru forțele rusești, a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin.

Declarațiile ambasadorului rus au apărut într-un interviu publicat sâmbătă de agenția de presă de stat rusă TASS, citat de CNN.

„Orice livrare de arme este destabilizatoare, în special cele menționate de Ben Wallace (secretarul britanic al Apărării - n.r.)", a declarat Kelin.

„Aparent, acestea sunt arme noi, destul de precise. Bineînțeles, vor fi ținte legitime pentru forțele noastre armate dacă trec granița Ucrainei. Am sentimentul că ideea Londrei despre ceea ce se întâmplă în Ucraina din punct de vedere militar este formată pe baza rapoartelor de bravură ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale conducerii ucrainene", a declarat Kelin.

Oficialii ruși se plâng de mult timp de livrările de armament militar spre Ucraina de către SUA și Marea Britanie. Unele dintre aceste arme, în special cele antitanc, au permis trupelor ucrainene să frâneze avansarea rușilor.