Ministerul ucrainean al Apărării susține, sâmbătă, că l-a ucis pe generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev. Acesta ar fi al cincilea general rus ucis în conflictul dintre Rusia și Ucraina, scrie Sky News.

Dacă informația privind uciderea generalul-locotenentului rus Andrei Mordvichev se confirmă, acesta este al cincilea comandant rus ucis în timpul conflictului care a izbucnit în 24 februarie. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov.

Sky News nu a putut verifica independent această afirmație.

Oficialii ucraineni afirmă că alți patru generali au fost uciși în conflict, iar pentru ei este un semn că generalii Moscovei sunt din ce în ce mai mult forțați să conducă ofensiva de pe front.

Forțele ucrainene susțin că au fost uciși generalul-maior Oleg Mitiaev, în timpul luptelor de la periferia orașului Mariupol, generalul-maior Andriy Kolesnikov, comandantul Districtului Militar de Est, general-maiorul rus Andrey Sukhovetsky, comandantul adjunct al Armatei 41 de Arme Combinate a Forțelor Terestre Ruse și general-maioroul Vitaly Gerasimov, care a fost ucis în timpul unei bătălii în apropiere de Harkiv. Sunt informații cum că Rusia are aproximativ 20 de generali în Ucraina, care conduc invazia.

 

Zelenski face apel la negocieri pentru pace „fără întârziere”

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Moscovei să se angajeze în noi discuții pentru pace „fără întârziere”, dând de înțeles că e de acord chiar să se întâlnească cu Vladimir Putin. Războiul dintre Ucraina și Rusia intră deja în a patra săptămână.

În discursul său video zilnic, de vineri noaptea, Zelenski a spus: „Aceasta este singura șansă pentru Rusia să reducă pagubele provocate de propriile greșeli”.

„Este timpul să ne întâlnim, este timpul să discutăm, este timpul să restabilim integritatea teritorială și dreptatea pentru Ucraina. În caz contrar, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât veți avea nevoie de mai multe generații pentru a vă recupera”, a mai spus Zelenski.

Ucraina și Rusia au avut, până acum, mai multe runde de discuții. Cu toate acestea, ele nu au ajuns încă la un acord privind încetarea focului, în vreme de conflictul intră în a patra săptămână.

 

Mariupol este șters de pe fața pământului - refugiat

 

Primii refugiați din orașul Mariupol, aflat sub asediu, au ajuns la Lviv, în vestul Ucrainei. Cei evacuați descriu scene de teroare din oraș. Între timp, oficialii nu au obținut informații actualizate despre cei care au supraviețuit după bombardarea teatrului din Mariupol.

„Orașul este șters de pe fața pământului", spune Iulia Iashenko, în vârstă de 28 de ani, conform BBC. Iulia și părinții ei în vârstă fac parte dintr-un grup de câteva sute de persoane care au ajuns în Lviv vineri.

„Casa noastră a fost incendiată de artilerie. Trag în oraș, folosesc toate armele. Este fum negru peste tot. Sunt cadavre peste tot și nu este nimeni care să le strângă", spune ea.

Iulia spune că, după ce casa lor a fost incendiată, ea și părinții ei s-au adăpostit în teatrul din oraș timp de 9 zile, plecând cu o zi înainte ca acesta să fie bombardat.

„Doar soarta a făcut ca noi să fim în viață. Am fi putut fi uciși oricând. Oamenii ne-au scos din oraș cu mașina lor pe coridorul umanitar. Nu ar trebui să fie așa. Spuneți lumii ce se întâmplă", mai spune ea.

Oleksandr Pertsovskyi, directorul general al Companiei de Căi Ferate Ucrainene de Călători, spune că 350 de persoane au fost evacuate din Mariupol către Lviv.

„Ne-am străduit să salvăm cât mai mulți copii neprotejați, astfel încât apărătorii să se poată concentra asupra muncii lor", spune el.

Între timp, oficialii din regiunea Donețk și Kiev declară că nu au informații actualizate cu privire la persoanele care au supraviețuit atacului asupra teatrului din Mariupol, folosit ca adăpost.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, a declarat că nu există nicio actualizare a cifrelor publicate joi, care au raportat 130 de persoane salvate dintr-un total de 1.300 de persoane despre care se crede că s-au adăpostit în clădire. Se crede că sute de persoane s-ar fi adăpostit în teatrul din Mariupol, pe fondul asediului rusesc în curs de desfășurare asupra orașului.