Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru misiuni de "menţinere a păcii" în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora. 

"În legătură cu apelurile liderilor din Republica Populară Lugansk şi din Republica Populară Doneţk adresate Ministerului rus al Apărării, se ordonă asumarea de către forţele armatei ruse a misiunilor de menţinere a păcii în Lugansk şi Doneţk", arată un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, conform agenţiei RIA Novosti şi cotidianului Le Figaro.
Decretul emis de preşedintele Rusiei nu prevede niciun grafic pentru intervenţia militară în Doneţk şi Lugansk, astfel că nu se cunoaşte când ar putea începe misiunea armatei ruse, notează Agenţia France-Presse.
Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, fiind acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis luni seară recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o "statalitate autentică". La finalul unui discurs televizat, Vladimir Putin a declarat că este necesară recunoaşterea autoproclamatei "Republici Populare Donetsk" şi a autoproclamatei "Republici Populare Lugansk". Vladimir Putin a semnat "acorduri de prietenie şi într-ajutorare" cu cele două republici şi a cerut Parlamentului rus să aprobe definitiv decizia de recunoaştere a independenţei. Duma de Stat a propus recunoaşterea celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, iar acum urmează ca hotărârea să fie aprobată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova.

 

Reacții internaționale

 

Preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joseph Biden şi Emmanuel Macron, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au avertizat Rusia, în cursul nopţii de luni spre marţi, că decizia de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk "nu va rămâne fără ripostă".

"Cele trei părţi sunt de acord că această manevră unilaterală a Rusiei este o încălcare gravă a Acordului de la Minsk. Germania, Franţa şi Statele Unite condamnă vehement decizia preşedintelui Rusiei. Această acţiune nu va rămâne fără o ripostă", anunţă Statele Unite, Franţa şi Germania, într-un comunicat comun, citat de CNN. Statele Unite, Franţa şi Germania au anunţat menţinerea "angajamentelor faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

Statele Unite consideră drept un "nonsens" pretextul invocat de Rusia pentru a mobiliza trupe în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, afirmă Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Naţiunile Unite:
"Vladimir Putin a anunţat că va desfăşura trupe ruse în aceste regiuni. Ei le numesc trupe de menţinere a păcii. Este un nonsens. Noi ştim ce sunt de fapt", a acuzat Linda Thomas-Greenfield, în cursul reuniunii de urgenţă de azi a Consiliului de Securitate ONU.

China este preocupată de 'deteriorarea' situaţiei în Ucraina, a afirmat ministrul de externe Wang Li într-o convorbire telefonică purtată marţi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în care a reiterat apelul Beijingului către toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere şi să-şi rezolve divergenţele prin dialog, transmite Reuters.
Preocupările de securitate legitime ale oricărei ţări ar trebui respectate, i-a transmis Wang lui Blinken, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.
”Situaţia din Ucraina se deteriorează. China cheamă încă o dată toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a afirmat Wang. Potrivit acestuia, China va continua să rămână în contact cu toate părţile implicate.
În timpul convorbirii, Blinken a subliniat necesitatea de păstrare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în condiţiile ”agresiunii” Rusiei, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.