Departamentul de Securitate Internă din SUA a cerut, miercuri, tuturor agențiilor guvernamentale să elimine toate softurile companiei rusești Kaspersky Lab din sistemele IT, pe fondul unor suspiciuni în privința legăturilor companiei cu serviciile de informații din Rusia.

Această decizie vine în aceeași săptămână în care în Senatul american va avea loc un vot privind interzicerea utilizării produselor companiei Kaspersky Lab de către Guvernul Statelor Unite.

Elaine Duke, secretarul Departamentului de Securitate Internă, a oferit agențiilor guvernamentale un termen de 90 de zile pentru eliminarea și înlocuirea softurilor companiei rusești.

„Departamentul este preocupat de legăturile dintre anumiți oficiali ai Kasperskyi și serviciile de informații și alte agenții guvernamentale din Rusia. Există riscul ca Guvernul rus, fie că acționează singur sau în colaborare cu Kaspersky, să poată valorifica accesul la informații oferit de Kaspersky pentru a compromite informațiile și sistemele informatice federale, iar asta ține de securitatea națională a SUA”, a afirmat Elaine Duke.

Oficialii companiei Kaspersky Lab au negat în repetate rânduri că ar avea legături cu Kremlinul și s-au declarat dezamăgiți de acțiunea și de acuzațiile Departamentului de Securitate Internă, precizând că sunt nefondate.

„Nu a fost prezentată în public nicio dovadă credibilă deoarece acuzațiile se bazează pe afirmații false și pe ipoteze inexacte”, se arată într-un comunicat al Kaspersky.

În urmă cu două luni, site-ul Bloomberg sugera că directorul executiv al companiei Kaspersky, Eugene Kaspersky, i-ar fi trimis mai multe emailuri unui alt șef al companiei în care vorbea despre un proiect secret de securitate cibernetică solicitat de serviciul de informații FSB din Rusia. Astfel, compania Kaspersky ar fi trimis informații importante către serviciile de securitate rusești. Reprezentanții Kaspersky sunt de părere că au devenit pionii jocului geopolitic dintre SUA și Rusia.