Avioane de vânătoare de nouă generaţie J-16D ale aviaţiei chineze au întreprins în această săptămână prima lor incursiune în zona de apărare aeriană taiwaneză, a confirmat marţi Ministerul Apărării de la Taipei, transmite AFP.

Dintre cele 13 avioane chineze semnalate în zona de identificare de apărare aeriană a Taiwanului, două erau J-16D, primele astfel de aparate de înaltă tehnologie care au pătruns în acest spaţiu, a confirmat ministerul pentru AFP.

În total, 52 de avioane de luptă chineze au intrat în această zonă în zilele de duminică şi luni, potrivit ministerului. Astfel de incursiuni au fost foarte frecvente în ultimul trimestru din 2021, cu un record de 56 de avioane în ziua de 4 octombrie. Ele vizează să pună sub presiune Taiwanul, insulă ce are propriul guvern democratic ales, dar asupra căreia Beijingul revendică suveranitatea, pe care a promis că o va obţine, la nevoie chiar şi prin forţă, notează AFP.

Noul avion de vânătoare J-16D a fost prezentat în premieră în septembrie la un salon aviatic în China, potrivit cotidianului de stat de limbă engleză Global Times. Avionul este echipat cu patru nacele de bruiaj şi două nacele de război electronic, precum şi cu două rachete plasate sub „burta” avionului, conform descrierii din Global Times.

Avionul „este capabil să distrugă radare pentru a neutraliza şi deteriora capacităţile de apărare aeriană ale inamicului”, a explicat pentru AFP Shu Hsiao-huang, analist la Institutul de cercetări pentru apărare şi securitate naţională din Taiwan, menţionând că aceste capacităţi de atac contra radarelor pot „deschide calea pentru alte atacuri”.

„Aceasta reprezintă o nouă mare ameninţare pentru apărarea aeriană a Taiwanului”, a adăugat el. Într-un editorial publicat marţi, Global Times scrie că apariţia avioanelor J-16D „vorbeşte de la sine”.

„Avioanele Armatei Populare de Eliberare nu vor zbura doar în jurul insulei Taiwan, ele pot de asemenea (...) mai devreme sau mai târziu să zboare deasupra insulei”, previne articolul. Cele două zile de incursiuni intervin după ce SUA şi Japonia au efectuat exerciţii navale în Marea Filipinelor săptămâna trecută, o zonă ce cuprinde apele situate exact la est de Taiwan.

Taiwanul a început să publice în septembrie 2020 datele privind incursiunile aeriene ale Chinei. Anul trecut, a numărat 969 de avioane chineze în zona sa de identificare, dintre care 196 doar în luna octombrie, faţă de un total de 380 în 2020.