Rusia a anunţat, ieri, sancţiuni împotriva preşedintelui Statelor Unite, Joseph Biden, şi a altor membri ai Administraţiei de la Washington, printre care secretarul de Stat, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Sancţiunile Moscovei, o ripostă la măsurile masive impuse de Occident împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, îi vizează pe preşedintele Joseph Biden, pe secretarul de Stat Antony Blinken, pe şeful Pentagonului, Lloyd Austin, pe consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Jake Sullivan, şi pe William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), informează BBC News.

De asemenea, conform agenţiei Interfax, sunt vizaţi de sancţiuni Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, Jennifer (Jen) Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, adjunctul consilierului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Duleep Singh, directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Samantha Power, Hunter Biden, fiul lui Joseph Biden, fostul candidat la preşedinţie şi fostul secretar de Stat Hillary Clinton, subsecretarul american al Trezoreriei, Adewale Adeyemo, şi Reta Jo Lewis, preşedintele Băncii americane pentru Import-Export.

„Aceasta este o reacţie la sancţiunile fără precedent anunţate de SUA. Aceste măsuri sunt consecinţa inevitabilă a direcţiei extrem de rusofobe a actualei Administraţii de la Washington”, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova, denunţând „tentativele SUA de menţinere a hegemoniei globale”, potrivit agenţiei Interfax şi cotidianului Le Figaro.

Nu este clar în ce constau sancţiunile impuse de Rusia. Ministerul rus de Externe subliniază totuşi că nu exclude contactele cu Washingtonul dacă acestea sunt „în interesul Rusiei”.

Statele Unite, Grupul G7, Uniunea Europeană şi NATO au impus sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.