Un inginer specializat în domeniul nuclear din marina americană și soția sa au fost acuzați că au încercat să vândă informații secrete din domeniu către ceea ce credeau că este un stat străin, scrie BBC.

 

Jonathan Toebbe și soția sa Diana au fost arestați sâmbătă în Virginia de Vest, a anunțat Departamentul de Justiție. Aceștia ar fi încercat să vândă date de proiectare a submarinelor nucleare, ascunse într-un sandviș cu unt de arahide, unei persoane despre care credeau că reprezintă o altă țară. De fapt, era vorba de un agent FBI sub acoperire. Potrivit comunicatului, Toebbe și partenera sa - de 42 și, respectiv, 45 de ani - au fost inculpați în temeiul Legii privind energia atomică. Toebbe a lucrat în cadrul programului de propulsie nucleară al marinei americane și avea autorizație de securitate națională. Departamentul de Justiție a declarat că, în aprilie 2020, el a trimis un pachet unui guvern străin, care conținea date restricționate și un mesaj care sugera o relație secretă, pentru a cumpăra mai multe date de la el. Ulterior, el ar fi început să scrie unei persoane prin e-mail criptat. Deși a crezut că această persoană reprezenta guvernul străin, era de fapt un agent FBI. După mai multe luni, cuplul acuzat ar fi făcut o înțelegere pentru a oferi informații secrete în schimbul a aproximativ 100.000 de dolari în criptomonede. În luna iunie a acestui an, Jonathan și Diana Toebbe au călătorit în Virginia de Vest pentru a preda datele. Cu Diana acționând ca observator, Jonathan „a plasat un card SD ascuns într-o jumătate de sandviș cu unt de arahide" într-o locație determinată.

După ce agentul a colectat cardul, plata a fost efectuată și au primit o cheie de decriptare pentru a accesa cardul SD. Pe acesta se aflau date restricționate „legate de reactoarele nucleare ale submarinelor".

Toebbe a efectuat apoi o a doua așa-numită „livrare moartă" - de data aceasta cu informațiile ascunse în interiorul unui pachet de gumă de mestecat - în luna august, pe care se aflau și mai multe date secrete. Agenții FBI au arestat cuplul sâmbătă. Cei doi urmează să apară în fața unui tribunal federal pe 12 octombrie.