Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat luni pe Twitter că Agenția pentru Imigrație și Vămi (ICE) va începe deportarea a „milioane de imigranți” care se află în mod ilegal în Statele Unite.

„Săptămâna viitoare ICE va începe procesul de deportare a milioanelor de imigranți care au reușit să intre în mod ilicit în Statele Unite”, a anunțat acesta. „Vor fi îndepărtați la fel de repede precum intră”, a adăugat Trump, fără a da alte detalii.

Potrivit estimărilor, 12 milioane de persoane se află în mod ilegal în Statele Unite, majoritatea provenind din Mexic și țări ale Americii Centrale.

În baza unui acord semnat luna trecută, Mexicul a acceptat să găzduiască imigranții din America Centrală care solicită azil în Statele Unite până când cazurile lor vor fi analizate de către autoritățile americane. Potrivit acordului, Mexicul va trimite trupe ale Gărzii Naționale pentru a-i împiedica pe imigranții din America Centrală să ajungă la granița cu Statele Unite. Acordul a fost semnat de către autoritățile mexicane pentru a evita ca președintele american să dea curs introducerii unei taxe de 5% pentru toate produsele importate din Mexic.