Administraţia Joseph Biden a anunţat, joi, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice. Riposta Rusiei la sancţiunile impuse de Statele Unite este „inevitabilă".

Deşi administraţia Biden a anunţat primele sancţiuni, Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, susţine că Washingtonul nu vrea escaladarea crizei.

„Preşedintele Joseph Biden a emis o ordonanţă executivă care conferă atribuţii suplimentare pentru a demonstra determinarea Administraţiei SUA de a riposta şi de a contracara toate activităţile negative ale Rusiei", a comunicat Casa Albă. Washingtonul afirmă că sancţiunile sunt o reacţie la ingerinţele electorale ruse şi la atacurile cibernetice. Washingtonul a anunţat că atribuie Serviciului rus de Informaţii Externe atacurile cibernetice SolarWinds, care au vizat instituţii guvernamentale americane.

Măsurile anunţate joi includ expulzarea a zece diplomaţi ruşi, sancţionarea a şase companii ruse acuzate de activităţi cibernetice ilegale, precum şi a 32 de persoane şi entităţi implicate în tentative de ingerinţe electorale, conform agenţiei Associated Press.

În plus, Casa Albă a anunţat că Administraţia de la Washington utilizează canale diplomatice, militare şi din domeniul serviciilor de informaţii pentru a reacţiona la presupusele tentative ale Rusiei de a încuraja atacuri ale insurgenţilor talibani afgani asupra trupelor americane din Afganistan.

Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a declarat că Statele Unite vor să aibă „o reacţie semnificativă şi credibilă, nu să amplifice criza".

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, ar trebui să organizeze un summit „pentru a discuta toate problemele din relaţia bilaterală". „Poate exista o relaţie stabilă şi previzibilă. Credem că acţiunile de acum şi diplomaţia în general pot produce rezultate mai bune pentru relaţiile bilaterale", a subliniat Jake Sullivan, citat de CNN.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit marţi, prin telefon, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin. Joseph Biden a reafirmat angajamentul SUA de a susţine suveranitatea Ucrainei şi a pledat pentru dialog strategic pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.

Riposta Rusiei la sancţiunile impuse de Statele Unite este „inevitabilă", a comunicat, joi după-amiază, Administraţia Vladimir Putin, care l-a convocat pentru o „discuţie dură" pe ambasadorul american la Moscova, John Sullivan.

„Sancţiunile nu reflectă interesele cetăţenilor naţiunilor care sunt principalele puteri nucleare şi care poartă responsabilitatea destinului întregii lumi", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, conform agenţiei RIA Novosti.

„Un astel de comportament agresiv va primi, fără dubiu, o ripostă determinată, reacţia la sancţiuni este inevitabilă. Washingtonul trebuie să conştientizeze că vor exista efecte ale degradării relaţiilor bilaterale. Statele Unite poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă", a subliniat Maria Zaharova.

Statele membre NATO şi-au anunţat joi sprijinul faţă de decizia Washingtonului.

„Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei”, a transmis Alianţa într-un comunicat.

„Aliaţii iau măsuri la nivel individual şi colectiv în scopul de a întări securitatea colectivă a Alianţei”, precizează comunicatul.

În text, NATO acuză Rusia că „face dovadă în mod repetat de un comportament destabilizator, mai ales prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a Georgiei şi prin a continua să încalce, să nu onoreze şi să ocolească numeroase obligaţii şi angajamente internaţionale”.