Statele Unite au inaugurat ieri noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, în contextul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Ziua de 14 mai este simbolică în Orientul Mijlociu, statul Israel sărbătorind cea de-a 70-a aniversare de la crearea sa

 

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a preluat militar Ierusalimul de Est, aflat sub ocupaţie iordaniană, iar Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

„Este o zi mare pentru Israel", a scris pe Twitter preşedintele SUA, Donald Trump, care a transmis apoi un mesaj video la festivităţi, în care aminteşte că va menţine şi angajamentul soluţionării conflictului israelo-palestinian.

„Israelul este o naţiune suverană şi, ca orice naţiune suverană, are dreptul de a stabili care este capitala sa. Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim era aşteptată de mult timp", a declarat Donald Trump.

„Statele Unite menţin în totalitate angajamentul facilitării unui acord de pace" între israelieni şi palestinieni. „Oraşul Ierusalim şi întreaga naţiune reprezintă un testament al spiritului indestructibil al poporului evreu", a afirmat Trump.

Ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim a început luni după-amiază cu intonarea imnului naţional şi cu discursul ambasadorului american, David Friedman, transmit agenţiile Reuters şi dpa.

„Astăzi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel'', a spus ambasadorul american la începutul ceremoniei. ''Astăzi, ne respectăm promisiunea dată poporului american şi recunoaştem Israelului acelaşi drept pe care-l recunoaştem oricărei alte naţiuni - dreptul de a-şi alege capitala'', a continuat el în discursul în care a făcut referiri la Biblie şi istorie.

Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

Proteste arabe şi riposta

Cel puţin 41 de palestinieni au fost ucişi, iar alte mii au fost răniţi în confruntările cu armata israeliană produse ieri în cursul protestelor faţă de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel în Ierusalim. Câteva mii de arabi au participat la protestele desfăşurate la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. Un militar israelian a fost rănit în confruntări.

Protestatarii au incendiat anvelope auto şi au aruncat cu pietre spre militarii israelieni. Potrivit autorităţilor palestiniene, 41 protestatari au fost ucişi, iar 1.800 au fost răniţi în confruntările produse în zonele Khan Younis şi Jabalia.

În cursul protestelor, avioane militare israeliene au bombardat poziţii ale mişcării islamiste Hamas din nordul Fâşiei Gaza.

O recunoaştrere curajoasă

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a exprimat gratitudinea faţă de preşedintele american, Donald Trump, mulţumindu-i acestuia din urmă la ceremonia de deschidere a ambasadei SUA la Ierusalim pentru decizia curajoasă prin care „a scris istorie'' şi care va fi amintită de generaţii de israelieni de acum înainte.

„Este o zi mare. O zi mare pentru Ierusalim. O zi mare pentru statul Israel. O zi care va fi gravată în memoria noastră naţională pentru generaţii”, a spus Netanyahu în discursul rostit la ceremonia de inaugurare a noului sediu al ambasadei SUA. Premierul israelian i-a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru că „a avut curajul'' să-şi respecte promisiunea de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, oraş pe care premierul Netanyahu l-a numit capitala „eternă, indivizibilă a Israelului''.

„Este un moment de istorie. Domnule preşedinte Trump, prin recunoaşterea a ceea ce aparţine istoriei, aţi scris istorie'' i s-a adresat Netanyahu lui Trump, care nu a fost prezent la ceremonie, dar a transmis anterior un mesaj video, iar fiica sa, Ivanka, a dezvelit sigla ambasadei SUA la Ierusalim.