Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a transmis secretarului interimar al Apărării, Patrick Shanahan, că nu vrea să ajungă la o confruntare militară cu Iranul, afirmă surse politice de la Washington citate de cotidianul The New York Times.

 

Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit miercuri cu principalii membri ai Administraţiei de la Washington. Liderul de la Casa Albă i-a transmis secretarului Apărării, Patrick Shanahan, că nu vrea să intensifice presiunile americane asupra Teheranului atât de mult încât să se ajungă la un conflict militar. În acest context, oficialii americani caută soluţii diplomatice pentru detensionarea crizei cu Iranul, au declarat surse politice de la Washington citate de NYT.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, l-a sunat miercuri pe sultanul din Oman, Qaboos bin Said, pentru a-i explica ce riscuri reprezintă Iranul. Omanul a jucat rol de intermediar între Occident şi Iran, în 2013 facilitând semnarea Acordului nuclear între marile puteri şi Teheran. În plus, Mike Pompeo l-a cerut oficialilor europeni să convingă Iranul să reducă tensiunile în zona Golfului Persic.

Pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear al Administraţiei de la Teheran, Donald Trump a exprimat joi speranţa că nu se va ajunge la război cu Iranul. Întrebat, la Washington, dacă intenţionează să ajungă la un război cu Iranul, Donald Trump a răspuns, potrivit agenţiei Reuters: „Sper că nu”.

Administraţia Donald Trump nu are aprobarea Congresului pentru a lansa o acţiune militară împotriva Iranului, a afirmat joi seară Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (opoziţie), a afirmat că este mulţumită că Donald Trump pare să prefere o abordare diplomatică în criza cu Iranul. Administraţia Trump a refuzat până acum cererile de a oferi informaţii Congresului despre criza nucleară iraniană. Administraţia de la Teheran a transmis că nu există posibilitatea negocierilor cu Statele Unite, părând să respingă apelurile preşedintelui american Donald Trump.