Rusia ar putea avea în vedere un război economic dacă Statele Unite impun interdicţii asupra unor bănci sau unei anumite valute, a declarat vineri premierul rus Dmitri Medvedev, citat de TASS, Reuters şi AFP.

 

"Nu vreau să comentez despre discuţii privind viitoare sancţiuni, dar pot să spun un lucru: dacă va urma o interdicţie asupra operaţiunilor unei bănci sau asupra utilizării unei valute sau alteia, acest lucru va trebui numit în mod clar o declaraţie de război economic", a spus Medvedev.

"Şi va fi necesar de reacţionat la acest război prin mijloace economice, politice sau, dacă e nevoie, prin alte mijloace. Iar prietenii noştri americani trebuie să înţeleagă acest lucru", a adăugat premierul rus.

Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a avertizat că Rusia va elabora "măsuri de retorsiune" la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva Moscovei în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie.

Sancţiunile anunţate miercuri de SUA se referă la mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, după cum a indicat pentru presă un înalt oficial al Departamentului de Stat, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice.

Miercuri, publicaţia rusă Kommersant a dezvăluit ceea ce a numit a fi un proiect de sancţiuni americane care ar cere, între altele, o anchetă asupra presupusei averi personale a preşedintelui rus Vladimir Putin şi ar interzice cetăţenilor americani să cumpere obligaţiuni suverane ruse. Potrivit Kommersant, proiectul ar viza de asemenea importante bănci publice ruse ca Sberbank, VTB şi Gazprombank, dar şi sectorul hidrocarburilor, esenţial pentru economia Rusiei.

În acelaşi context, președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri cu Consiliul rus de Securitate despre sancțiunile impuse de Statele Unite și posibile măsuri de retorsiune împotriva acestora, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov, relatează Reuters.

Departamentul de Stat din Statele Unite a anunțat miercuri impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce a stabilit că Rusia este responsabilă de atacul neurotoxic comis în martie în Marea Britanie vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal.

Vladimir Putin și reprezentanții Consiliului de Securitate au declarat că noile sancțiuni sunt „absolut ilegale” din punctul de vedere al legislației internaționale.

Ambasada Rusiei la Washington a catalogat drept "draconice" noile sancțiuni impuse de SUA, adăugând că aceste restricții se bazează pe "acuzații fanteziste".

De asemenea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că sancțiunile sunt "în mod categoric inacceptabile" și "contrare dreptului internațional", dar Moscova însă speră la dezvoltarea unor relații constructive cu Washingtonul.