Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, retragerea unor unităţi militare de la frontiera cu Ucraina şi a denunţat „eşecul propagandei” occidentale, în contextul în care Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat asupra iminenţei unei invazii ruse.

„În contextul în care activităţile de antrenament se încheie, trupele, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, vor reveni în unităţile permanente. Unităţi ale Districtului Militar de Sud şi ale Districtului Militar de Vest şi-au îndeplinit sarcinile şi au început deja transportarea personalului şi a echipamentelor spre bazele permanente”, a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Tass.

Cancelarul german, Olaf Scholz, se află marţi în vizită la Moscova, pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, iar, în acest context, Germania a cerut Rusiei retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina. Rusia menţine trupe în Belarus, unde exerciţiile militare continuă. De asemenea, sunt trupe în Crimeea şi numeroase nave militare în Marea Neagră, în apropierea Ucrainei.

„Data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca fiind ziua eşecului propagandei de război a Occidentului”, a declarat Maria Zaharova, conform site-ului german FR.de şi agenţiei italiene ANSA. Zaharova a cerut Ucrainei să admită că nu implementează Acordul de la Minsk, privind soluţionarea conflictului separatist din regiunile Lugansk şi Doneţk. „Autorităţile de la Kiev înlocuiesc Acordul Minsk cu o farsă totală. Nu au forţa şi curajul să admită că nu mai menţin angajamentul aplicării Acordului Minsk, deşi comunitatea internaţională, în mod contrar, evidenţiază importanţa Acordului Minsk, în contextul lipsei alternativelor. Şi încep să facă lucrul lor favorit, să modifice datele reale”, a acuzat Maria Zaharova.

Rusia reduce presiunile militare asupra Ucrainei în tentativa de a discredita evaluările Statelor Unite şi Marii Britanii, care au avertizat insistent asupra iminenţei unui atac, oferind şi un termen exact şi retrăgând personalul diplomatic din Ucraina.

Avertismentele SUA şi ale aliaţilor apropiaţi privind iminenţa unei invazii ruse în Ucraina riscă să aibă rezultatul consolidării poziţiei preşedintelui Vladimir Putin, care utilizează presiuni intense în negocierile cu NATO, a afirmat analistul britanic Keir Giles, de la Institutul londonez „Chatham House” (Institutul Regal pentru Relaţii Internaţionale), într-un editorial publicat în cotidianul The Guardian sub titlul „Accentul Occidentului pe iminenţa invaziei ruse riscă să aibă contraefectul consolidării poziţiei lui Putin / Statele Unite şi serviciile secrete americane riscă să fie într-o poziţie jenantă dacă Rusia alege altă opţiune decât invazia”. „Avertismentele din partea Statelor Unite că trupele ruse intenţionează să atace Ucraina sunt din ce în ce mai urgente şi mai insistente. Nu prea există dubii asupra convingerii SUA că Ucraina este expusă unui risc iminent, iar numărul naţiunilor care le recomandă cetăţenilor să plece din Ucraina cât mai rapid arată că avertismentele sunt considerate în sfârşit credibile. Dar accentul pe un război aproape inevitabil - şi prezentarea unor termene scurte în care ar urma să se producă - limitează şi opţiunile Statelor Unite şi ale aliaţilor, deschizându-le în schimb pentru Rusia. Moscova încă deţine iniţiativa şi există riscuri din ce în ce mai mari ca preşedintele Vladimir Putin să obţină o victorie diplomatică prin schimbarea bruscă a atitudinii în contextul temerilor occidentale privind războiul”, a afirmat Keir Giles.