Războiul Hamas-Israel. Eforturi pentru a preveni escaladarea conflictului - Avertismente şi negocieri imposibile
Peste un milion de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din nordul Fâşiei Gaza, unde Israelul continuă să-şi mobilizeze trupele în pregătirea unei posibile ofensive terestre împotriva Hamas.
În acest timp, comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a preveni o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu şi pentru a proteja civilii. Dar determinarea Israelului de a anihila mişcarea islamistă palestiniană după atacul din 7 octombrie şi tensiunile sporite de la graniţa cu Libanul complică şansele de mediere pe termen scurt.
Temerile privind o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas au crescut duminică, Teheranul avertizând cu privire la perspectiva unei ofensive terestre israeliene în Gaza, în timp ce Washingtonul şi Parisul au cerut Iranului să nu extindă conflictul.
Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a anunţat că se va deplasa marţi în Orientul Mijlociu pentru a „ajuta la negocierile'' privind furnizarea ajutorului pentru populaţia din Fâşia Gaza, transmit AFP şi Reuters.
Israelul şi-a consolidat trupele staţionate la frontiera de nord a ţării cu Libanul după mai multe zile de atacuri lansate de miliţia şiită libaneză Hezbollah (susţinută de Iran) din Liban înspre zona de frontieră, potrivit dpa.
Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut, luni, „încetarea imediată a operaţiunilor militare" în Fâşia Gaza şi crearea de „coridoare" umanitare pentru a ajuta populaţia, în a zecea zi a războiului dintre Israel şi organizaţia palestiniană Hamas, care a făcut mii de morţi, potrivit AFP.
„Solicităm încetarea imediată a operaţiunilor militare şi deschiderea unor coridoare sigure pentru a oferi ajutor populaţiei, a transporta materiale de bază şi a-i salva pe răniţi", a declarat Ahmed Aboul Gheit în cadrul unei întâlniri a miniştrilor justiţiei din ţările arabe la Bagdad.
În timp ce locuitorii din Gaza se pregătesc pentru o ofensivă terestră israeliană, după mai multe zile de lovituri aeriene intense şi blocadă, ca răspuns la atacul grupării militante palestiniene Hamas, un oficial din Ministerul Sănătăţii local, Ashraf Al-Qidra, se întreabă cum vor face faţă spitalele, relatează agenţia Reuters. Medicii se luptă să ajute un număr tot mai mare de pacienţi, inclusiv copii răniţi în atacurile aeriene, în spitalele supraaglomerate care nu mai dispun de medicamente şi combustibil din cauza blocadei. Doar cele mai acute cazuri se operează pentru că nu sunt suficiente resurse, spun medicii. Cel puţin 2.750 de palestinieni au fost ucişi şi 9.700 răniţi începând cu 7 octombrie, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din Gaza. Alte 1.000 de persoane sunt date dispărute şi se crede că se află sub dărâmături.
Armata israeliană a transmis că 199 de persoane au fost capturate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în timpul atacului sângeros de la 7 octombrie, conform unui bilanţ actualizat, citat de AFP. Un raport anterior, transmis duminică, menţiona 155 de ostatici.
„Am informat familiile a 199 de ostatici", a declarat luni Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei, la o conferinţă de presă. El a afirmat că „eforturile cu privire la ostatici sunt o prioritate naţională", adăugând că „armata şi Israelul lucrează zi şi noapte" pentru a-i elibera, în timp ce familiile nu au nicio veste.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.