Rusia a lansat 44 de rachete şi 20 de drone explozive într-un nou atac combinat asupra Ucrainei miercuri dimineaţă, dintre care două treimi din aparate au fost „distruse", a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de AFP.

 

Din acest total de 64 de aparate, forţele ucrainene au interceptat 29 de rachete de croazieră şi 15 drone, a indicat Zalujnîi într-un comunicat pe Telegram. În acest nou atac „masiv" al Rusiei, cel puţin trei persoane au fost ucise în Ucraina, dintre care două la Kiev, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Un nou atac masiv împotriva statului nostru. Şase regiuni au fost vizate de inamic", a declarat Zelenski pe Telegram, consemnând un mort la Nikolaiv (sud) şi cel puţin alţi doi la Kiev, unde bilanţul riscă să crească întrucât mai multe persoane s-ar putea afla sub dărâmăturile unui bloc. Potrivit autorităţilor ucrainene, mai multe persoane au fost rănite în diferite cartiere ale capitalei ucrainene, unde au izbucnit mai multe incendii, au fost avariate mai multe linii electrice şi au fost provocate şi alte pagube.

Toată Ucraina a fost în alertă de raid aerian timp de peste două ore. Primele explozii s-au auzit la Kiev cu puţin înainte de 07.00 (05:00 GMT). În vestul ţării, Maksim Koziţki, guvernatorul regiunii Lvov, a declarat că o unitate industrială a fost lovită în oraşul Drogobici. Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov (nord-est), a declarat că rachetele ruseşti au lovit infrastructura nerezidenţială din oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii.

Potrivit Forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat la primele ore ale zilei de miercuri asupra Ucrainei: 20 de drone de atac de tipul Shahed-136/131 (lansate din Crimeea); 29 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55 (lansate de 10 avioane strategice ruseşti Tu-95MS de la baza Engels şi din Marea Caspică); 4 rachete de croazieră X-22, care au fost lansate de bombardiere Tu-22M3 din Sevastopol şi din regiunea Kursk; 3 rachete de croazieră Kalibr, lansate de nave din zona Novorossiisk (Marea Neagră); 3 rachete balistice Iskander-M, lansate din Crimeea şi din regiunea rusă Voronej; 5 rachete ghidate antiaeriene S-300, care au fost lansate din regiunea de graniţă Belgorod.

Jurnaliştii de la secţia economică a publicaţiei Ukrainska Pravda au calculat că atacul aerian din 7 februarie asupra Ucrainei a costat Rusia aproximativ 423,4 milioane de dolari.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care se află miercuri la Kiev într-o vizită de două zile pentru a sublinia sprijinul UE pentru Ucraina, a postat pe platforma de socializare X o fotografie dintr-un adăpost subteran. „Îmi încep dimineaţa în adăpost în timp ce alarmele aeriene răsună în Kiev", a scris Borrell.