Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi opt au fost rănite în urma unor „puternice" atacuri cu rachetă asupra Liov (Lvov), mare oraş din vestul Ucrainei, care a fost relativ ocolit de atacuri din partea forţelor ruse, au anunţat luni autorităţile locale, citate de AFP.

 

„Cinci puternice lovituri de rachetă dintr-o dată asupra unei infrastructuri civile în vechiul oraş european Liov", a anunţat pe Twitter Mihailo Podoleak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, a evocat, la rândul său, patru lovituri: trei asupra unor infrastructuri militare şi una asupra unui atelier de vulcanizare, provocând incendii. Toate au fost „grav avariate".

„Până la această oră, am înregistrat şase morţi şi opt răniţi. Printre victime este şi un copil", a adăugat el. Unii localnici au auzit sirenele care anunţau bombardamente în jurul orei 08.00 dimineaţa (06.00 GMT). Căile ferate ucrainene au indicat pe Telegram că „mai multe rachete au căzut în apropierea instalaţiilor feroviare", fără să facă victime şi fără să afecteze circulaţia.

„Vom repara infrastructura avariată. Transporturile feroviare continuă să funcţioneze", a afirmat preşedintele Consiliului de administraţie al companiei, Aleksandr Kamişin, publicând fotografia clădirilor în flăcări din apropierea unei căi ferate.

„Ruşii continuă să atace în mod barbar oraşele ucrainene din aer, declarându-şi cinic lumii întregi «dreptul» de a ucide ucraineni", a denunţat Podoleak.

Situate departe de front, Liovul şi regiunile din vestul Ucrainei sunt rareori vizate de bombardamente după debutul invaziei ruse în 24 februarie. La 26 martie, Liovul a suferit o serie de lovituri ruseşti, între care una a atins un depozit de carburant şi a rănit cinci persoane, potrivit autorităţilor locale.

Oraşul a mai fost şi anterior ţinta unei lovituri, la 18 martie, care a atins o uzină de reparaţie a avioanelor, din apropierea aeroportului, fără să facă victime.

În 13 martie, rachete de croazieră ruseşti au vizat o importantă bază militară situată la 40 km nord-vest de Liov, făcând cel puţin 35 de morţi şi 134 de răniţi. Situat în apropiere de frontiera cu Polonia, Liovul a devenit un oraş de refugiu pentru persoanele strămutate şi a găzduit la începutul războiului mai multe ambasade occidentale, transferate aici de la Kiev.