NATO a condamnat joi ferm atacul Rusiei asupra Ucrainei, pe care îl consideră „o ameninţare gravă la adresa securităţii euro-atlantice”, şi anunţă suplimentarea prezenţei militare în ţările est-europene.

„Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili atacul îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei, care este total nejustificat şi neprovocat. Gândurile noastre sunt la cei ucişi şi răniţi, precum şi la poporul ucrainean. Condamnăm şi Belarusul, pentru că a facilitat acest atac”, anunţă Consiliul Nord-Atlantic, conform unui comunicat postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

„Acest nou atac este o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, inclusiv a Cartei ONU, şi intră în contradicţie totală cu angajamentele asumate de Rusia prin Actul final de la Helsinki, prin Carta de la Paris, prin Memorandumul de la Budapesta şi prin Tratatul fondator NATO-Rusia. Este vorba despre un act de agresiune împotriva unui stat independent şi paşnic. Noi suntem alături de poporul Ucrainei, de preşedintele ales în mod legitim şi democratic, alături de Parlamentul şi Guvernul Ucrainei”, precizează Consiliul Nord-Atlantică.

„Cerem Rusiei să înceteze imediat acţiunea militară şi să îşi retragă forţele din interiorul şi din jurul Ucrainei, să respecte în totalitate dreptul internaţional şi să permită accesul umanitar în siguranţă şi neîngrădit şi asistenţa pentru persoanele aflate în nevoie”, subliniază Consiliul Nord-Atlantic.

„Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii euro-atlantice şi vor avea consecinţe geostrategice. Alianţa Nord-Atlantică va continua să ia toate măsurile pentru garantarea securităţii şi apărării statelor membre. Desfăşurăm forţe suplimentare defensive la nivel terestru şi aerian în partea de est a Alianţei, precum şi mijloace maritime suplimentare. Am suplimentat capacitatea forţelor noastre de a reacţiona la orice tip de urgenţă”, concluzionează Consiliul Nord-Atlantic.

 

200 de atacuri în 12 ore!

Joi, în jurul orei 14.00, militari ruşi pătrunseseră în regiunea Kiev, venind dinpre Belarus, şi atacau poziţii militare cu rachete Grad. Trupele ruse atacaseră deja un aeroport militar din orăşelul Gostomel, situat la periferia nordică a oarşului Kiev.

Administraţia Vladimir Putin anunţase că invazia în Ucraina va continua „cât va fi necesar”, pentru „demilitarizarea” ţării.

În sudul Ucrainei, în satul Lipeţke, situat în apropiere de Odesa, fuseseră ucişi 18 civili, în raiduri aeriene ruse.

Autorităţile ucrainene anunţau un bilanţ de cel puţin 50 de morţi, dar numărul victimelor probabil era mult mai mare.

Tot joi, armata rusă confirma prăbuşirea unui avion de vânătoare şi a unui elicopter de atac în confruntările cu armata ucraineană. Era vorba despre prăbuşirea unui avion de vânătoare Suhoi Su-25, care, conform armatei ruse, s-ar fi prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, şi de un elicopter de atac, doborât de armata ucraineană. De asemenea, patru drone militare ruse fuseseră doborâte de armata ucraineană.

Până la ora 16.00, Rusia efectuase peste 200 de atacuri asupra unor obiective din Ucraina de la începutul invaziei militare.

Ministerul ucrainean al Apărării anunţa că armata luase prizonieri mai mulţi militari ruşi, în cursul luptelor din estul Ucrainei. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova anunţa că zeci de militari ucraineni se predaseră şi cereau crearea de coridoare pentru retragerea militarilor care se predau. UE și SUA anunțau că vor lua măsuri economice dure împotriva Federației Ruse