Rămășițele ruginite a opt avioane de vânătoare britanice Hurricane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost găsite îngropate într-o pădure din Ucraina.

Avioanele au fost trimise de Marea Britanie în Uniunea Sovietică după ce Germania nazistă a invadat țara în 1941.

Hawker Hurricane a fost „calul de bătaie” al Bătăliei Marii Britanii - campania aeriană din 1940, când Royal Air Force (RAF) a învins încercările germane de a invada Marea Britanie. Deși rolul său a fost adesea umbrit de noul și mai adaptabilul avion Spitfire, Hurricane a doborât de fapt mai mult de jumătate din toate avioanele inamice în timpul bătăliei.

„Hurricane a fost un aparat puternic și ușor de pilotat”, spune Oleks Shtan, un fost pilot de avion care conduce săpăturile. „Era stabil ca platformă de tragere și potrivit pentru piloții neexperimentați. O aeronavă de încredere”.

În total, aproximativ 3.000 de Hurricane au fost trimise în URSS între 1941 și 1944 pentru a sprijini efortul de război sovietic. Majoritatea au fost fie distruse în luptă, fie dezmembrate ulterior pentru piese.

Dar unele aeronave Hurrican au fost dezmembrate și îngropate în mod deliberat după război, astfel încât sovieticii să nu fie nevoiți să plătească înapoi Statelor Unite. În conformitate cu legislația Lend-Lease, URSS trebuia să plătească pentru orice echipament militar donat care rămânea intact după încheierea ostilităților.

Aceasta a fost soarta celor opt Hurricane găsite îngropate în pădure la sud de Kiev - în prezent capitala Ucrainei independente, dar care până în 1991 făcea parte din URSS.

Acestea fuseseră deposedate de instrumente, aparate de radio, mitraliere și orice resturi metalice utile. Au fost apoi târâte de tractoare de pe un aerodrom din apropiere, dezmembrate și aruncate fără ceremonii într-o râpă de mică adâncime. Se crede că au fost apoi acoperite cu pământ de buldozere.

Muzeul Național al Aviației din Ucraina se află acum în procesul de excavare minuțioasă a sitului, manual. Personalul urmărește să identifice cât mai multe dintre avioane care să poată fi reasamblate și expuse.

„Hurricanele sunt un simbol al asistenței britanice în anii celui de-al Doilea Război Mondial, la fel cum apreciem foarte mult asistența britanică în zilele noastre. Marea Britanie este acum unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru țara noastră. În 1941, Marea Britanie a fost prima care a furnizat în masă avioane de luptă Uniunii Sovietice. Acum, Marea Britanie este prima țară care oferă rachete de croazieră Storm Shadow forțelor noastre armate”, spune Valerii Romanenko, șeful departamentului de cercetare de la muzeu.

Se crede că în lume mai există doar 14 Hurricanes restaurate capabile să zboare în prezent.