Poliția a reținut peste 2.500 de persoane și a folosit forța pentru a dispersa mitingurile din Rusia sâmbătă, în timp ce zeci de mii de protestatari au ignorat frigul extrem și avertismentele poliției pentru a cere eliberarea lui Alexei Navalnîi.

Între persoanele reținute s-a numărat și soția lui Alexei Navalnîi, Yulia, care, însă, a fost eliberată în scurt timp, potrivit presei locale. În centrul Moscovei, reporterii Reuters au estimat că au fost cel puțin 40.000 de oameni, într-unul dintre cele mai mari mitinguri neautorizate din ultimii ani. Autoritățile au declarat că s-au prezentat doar aproximativ 4.000 de persoane, în timp ce ministerul de Externe rus a pus la îndoială estimarea făcută de Reuters.

Kremlinul a acuzat duminică Statele Unite de ingerinţă, denunţând un comunicat al Ambasadei americane la Moscova publicat în ajunul manifestaţiilor de protest din Rusia pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi.

Reprezentanţa diplomatică americană avertizase pe site-ul său cetăţenii americani să nu se ducă la aceste manifestanţii de sâmbătă, precizând totodată locurile în care urmau să se desfăşoare protestele.

Aceste informaţii „constituie în mod indirect o ingerinţă absolută în afacerile noastre interne", a reacţionat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu la postul public rus Rossia 1, din care au fost publicate fragmente pe site-ul postului.

„Indirect, aceasta reprezintă un sprijin direct în favoarea încălcării legii Federaţiei Ruse prin susţinerea unor acţiuni neautorizate", a apreciat Peskov. Dacă Ambasada Rusiei în SUA ar fi reacţionat în acelaşi mod la tulburările de pe teritoriul american, „aceasta cu siguranţă ar fi provocat o oarecare nemulţumire la Washington", a adăugat el.

MAE rus denunţase deja comportamentul Ambasadei americane, precizând într-un comunicat că şeful misiunii va fi convocat pentru „o discuţie serioasă".

Pe de altă parte, Peskov a declarat, potrivit Reuters, că Rusia este pregătită să pună bazele unui dialog cu noua administraţie a preşedintelui Joe Biden în care este de aşteptat să fie exprimate punctele de vedere divergente. El a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin va răspunde cu aceeaşi măsură disponibilităţii SUA de a comunica.

„Desigur, mizăm pe succesul iniţierii unui dialog", a declarat Peskov, citat de agenţia Interfax. „Acesta va fi un dialog în care, desigur, deosebirile de opinii vor trebui mai amplu exprimate, punctele de dezacord. Dar în acelaşi timp, dialogul reprezintă o posibilitate de a găsi unele miezuri de raţiune, părticele în care relaţiile noastre devin mai apropiate. Iar dacă actuala administraţie americană este pregătită de o astfel de abordare, nu am nicio îndoială că preşedintele nostru va răspunde cu aceeaşi măsură", a adăugat el.