Sute de persoane, printre care și membri ai Partidului Democrat, au participat la un protest în fața Curții Supreme a Statelor Unite împotriva noilor prevederi legale care restricționează dreptul femeilor de a face avort, promulgate recent în opt state americane.

Printre protestatari s-a aflat și senatorul Amy Klobuchar, care intenționează să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2020. „Nu le vom permite să ducă această țară înapoi în trecut. Suntem aici pentru a le spune că ajunge!”, a declarat aceasta.

„Această națiune a fost construită pe spatele femeilor și a fost crescută în pântecele lor, iar drepturile noastre nu pot fi supuse dezbaterilor”, a declarat democrata Ayanna Pressley, prezentă și ea la protest. Protestul de la Washington vine în contextul în care Senatul statului Alabama a votat săptămâna trecută o lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, excepție făcând situațiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Guvernatorul republican al statului, Kay Ivey, a promulgat această lege, aceasta devenind cea mai severă lege referitoare la avort din Statele Unite. Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituțional al femeii la avort. Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Georgia, Kentucky, Mississippi şi Ohio au interzis în acest an avortul din momentul în care medicul poate detecta bătaia de inimă într-un embrion. Cei care se opun acestei formule susţin că activitatea cardiacă a unui embrion poate fi detectată chiar şi la şase săptămâni de sarcină, chiar înainte ca o femeie să îşi dea seama că este însărcinată. Organizaţia Medici pentru Sănătatea Reproducerii (Physicians for Reproductive Health) au arătat că o interzicere totală a avorturilor ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru sistemul de sănătate.

„Medicii nu vor mai fi dispuşi să îi ajute pe pacienţii care au nevoie, chiar şi atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viaţa, de frica de a nu intra sub incidenţa legii”, a declarat Yashica Robinson, membră a consiliului de conducere al organizaţiei. Şi Organizaţia Naţională pentru Femei (National Organisation for Women - NOW) a calificat legea drept neconstituţională.

„E un demers clar de a strânge sprijin politic pentru candidaţii care vor veni cu platforme anti-avort la alegerile viitoare şi funcţionează ca o ameninţare directă la adresa sănătăţii femeilor, a independenţei lor şi a dreptului de a-şi căuta fericirea”, au argumentat cei de la NOW.