Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare, l-a criticat vehement pe președintele Vladimir Putin, catalogându-l pe șeful Kremlinului drept un nebun care a început un "război stupid" în care măcelărește oameni nevinovați atât din Ucraina, cât și din Rusia, scrie Reuters.

Navalnîi s-a folosit de discursul său de marţi, 24 mai, în fața unui tribunal din Moscova pentru a lansa un atac dur la adresa lui Putin și a războiului - un rar act public de disidență într-o țară în care criticarea armatei și a "operațiunii sale militare speciale" din Ucraina constituie o infracțiune penală.

Calificând Rusia lui Putin drept un stat condus de hoți și criminali, Navalnîi a declarat că actualii lideri ai Rusiei vor fi în cele din urmă zdrobiți de forțele istoriei și vor arde în iad pentru că au creat o baie de sânge în Ucraina.

"Acesta este un război stupid pe care l-a început Putin al vostru", a declarat Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, în fața unei curți de apel din Moscova, prin legătură video dintr-o colonie penală corecțională. "Acest război a fost construit pe minciuni".

"Un nebun a pus ghearele în Ucraina și nu știu ce vrea să facă cu ea - acest hoț nebun", a spus Navalnîi despre Putin.

Judecătorul l-a întrerupt în mod repetat pe Navalnîi.

Navalnîi, de departe cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, a făcut apel împotriva unei sentințe de nouă ani de închisoare pe care a primit-o în martie pentru fraudă și sfidare a instanței, pe lângă cei 2 ani și jumătate pe care îi ispășește deja. El neagă toate acuzațiile care i se aduc și spune că acestea au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambițiile politice. Recursul său a fost respins de instanță. El a câștigat admirația opoziției rusești disparate pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire a sa cu un agent neurotoxic în Siberia.

La întoarcere a fost încarcerat. Rusia neagă afirmațiile lui Navalnîi potrivit cărora poliția secretă rusă l-a otrăvit cu Novichok. "Ce vreți să obțineți - vreți să controlați pe termen scurt, să luptați cu generațiile viitoare, să luptați pentru viitorul Rusiei?" a întrebat Navalnîi în fața instanței. "Veți suferi cu toții o înfrângere istorică".

"Timpul vostru va trece", a spus Navalnîi. "Când veți arde cu toții în iad, bunicii voștri vor adăuga lemne la focurile voastre".

Kremlinul a respins în repetate rânduri afirmațiile lui Navalnîi despre Putin, despre care spune că a câștigat numeroase alegeri corecte în Rusia începând cu anul 2000 și rămâne de departe cel mai popular politician al țării.