Statele Unite sunt „într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia în pofida efectelor războiului din Ucraina şi a pandemiei de Covid-19, a asigurat preşedintele Joe Biden marţi la începutul discursului său despre „Starea Uniunii".

Revenirea „Made in America" şi a „locurilor de muncă bine plătite": Biden, care intenţionează să candideze din nou în 2024, a încercat în faţa Congresului să transmită un mesaj de speranţă şi prosperitate economică unei Americi sumbre. Rară demonstraţie de unitate într-o America extrem de divizată, intrarea sa în hemiciclu a fost, cu câteva excepţii, întâmpinată de ovaţii în picioare. Biden a încercat, de asemenea, să abordeze subiecte susceptibile de a-i mobiliza pe americani, care, potrivit sondajelor, nu-l vor pe el sau pe Donald Trump pentru a doua oară preşedinte în 2024.

În acest discurs tradiţional de politică generală, Joe Biden a promis că va lucra pentru cei „uitaţi" de creşterea economică. „De zeci de ani, clasa de mijloc a fost zdrobită", s-a plâns el. „Locurile de muncă bine plătite mergeau în străinătate, fabricile se închideau", a spus el. „Am venit să fac cu adevărat o diferenţă, să mă asigur că economia funcţionează pentru toată lumea, astfel încât toată lumea să fie mândră de ceea ce face", a spus el.

Joe Biden şi-a menţionat proiectele de lege menite să aducă acele locuri de muncă înapoi în America şi a asigurat că, în pofida inflaţiei îngrijorătoare, ţara se află „într-o poziţie mai bună" economic decât restul lumii.

Liderul american s-a declarat scandalizat de profiturile gigantice ale companiilor petroliere şi a cerut o „taxă minimă" pentru miliardari. „Sistemul fiscal nu este corect", a declarat preşedintele SUA. „Propun să cvadruplăm taxa pe răscumpărările de acţiuni pentru a încuraja investiţiile pe termen lung", a propus el în timpul discursului.

Abordând un alt subiect sensibil, Joe Biden şi-a reînnoit apelul pentru o legislaţie care să interzică puştile de asalt, un tip de armă foarte letală, folosită în crimele recente care au şocat publicul american.

De asemenea, preşedintele a promis că se va opune oricărei interdicţii federale asupra dreptului la avort, pus sub semnul întrebării în multe state americane după o decizie a Curţii Supreme în 2022.

În privinţa politicii externe, Joe Biden a asigurat că SUA vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie" în faţa invaziei ruse. Preşedintele a evidenţiat rolul său de arhitect al răspunsului occidental faţă de agresiunea Rusiei, invitând congresmenii să o aplaude pe ambasadoarea ucraineană, prezentă în sală. „Ea nu reprezintă doar naţiunea ei, ci şi curajul poporului ei", a spus preşedintele. Împreună cu NATO, SUA „au făcut faţă agresiunii conduse de Putin şi au stat alături de poporul ucrainean".

Preşedintele a promis că America "va acţiona" dacă China îi ameninţă suveranitatea.”Aşa cum am demonstrat săptămâna trecută, dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara şi am făcut-o", a declarat preşedintele american, o referire la balonul de spionaj chinez doborât deasupra teritoriului SUA.