Ofițerii Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) au efectuat, marți, percheziții la sediul agenției Ria Novosti și la sediul televiziunii RT din Ucraina, iar un jurnalist a fost reținut în cadrul operațiunilor, a anunțat, Olena Gitlianska, purtătorul de cuvânt al SBU.

Kiril Vîșinski, directorul Ria Novosti, a fost reținut în cadrul operațiunii. Purtătorul de cuvânt al SBU a confirmat pe pagina sa de Facebook operațiunea și a precizat că a fost deconspirată o rețea de presă supusă Moscovei care este folosită în acțiunile hibride ale Rusiei contra Ucrainei.

„Forțele de ordine au stabilit că aceste instituții media au fost folosite de un stat agresor în contextul războiului hibrid împotriva Ucrainei. Ancheta este în plină desfășurare”, a anunțat Gitlianska. Sediile RIA Novosti şi RT se află în aceeaşi clădire din centrul Kievului. „Avem dovezi solide pe care le vom face publice după încheierea investigației”, a adăugat Gitlianska. Anterior, autoritățile ucrainene au mai reținut și expulzat mai mulți jurnaliști care erau angajați ai instituțiilor de presă rusești din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că acțiunile SBU sunt „revoltătoare” și a cerut organizațiilor internaționale să adopte o poziție severă, avertizând că Rusia va întreprinde măsuri similare.

„Până acum știm că au avut loc acțiuni în forță împotriva instituțiilor de presă rusești. Asta este suficient pentru o poziție fermă. Vom acționa agresiv pentru a proteja interesele instituțiilor de presă din Rusia”, a avertizat Peskov.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au deteriorat constant după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 de către Rusia și în contextul sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Guvernul de la Kiev susține că Rusia duce un război hibrid împotriva Ucrainei, prin răspândirea de informații false și propagandistice și prin lansarea de atacuri cibernetice asupra insituțiilor guvernamentale din Kiev.