Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că omologul său luxemburghez Jean Asselborn „urăște Ungaria” și este un „politician pro-imigrație”, după ce Asselborn a cerut activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul Ungariei.

„Asselborn joacă după muzica lui George Soros. Ei vor să inunde Europa cu imigranți; sunt liberali extremiști cu viziuni inacceptabile. Asselborn este plictisitor, în timp ce ungurii nu sunt și nu au nevoie de ideile nebune ale acestuia pentru a ști ce este bun pentru ei”, a spus Szijjarto.

Anterior, șeful diplomației de la Luxemburg și-a manifestat dezaprobarea față de proiectul de lege depus de către guvernul Ungariei privind combaterea migrației ilegale și consolidarea securității la frontiere. Jean Asselborn a cerut activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.

„UE trebuie să ia atitudine și să se revolte. Această atitudine [a lui Viktor Orban] se potrivește unui dictator, pentru care rămânerea la putere este mai importantă decât orice decență politică și morală”, a spus ministrul luxemburghez de Externe.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat duminică, în cadrul unui discurs de aproape o oră la Budapesta, că imigrația „a proiectat o umbră asupra Europei” și a subliniat că guvernul său va lupta împotriva implementării așa-numitului „Plan Soros” privind relocarea refugiaților în rândul statelor membre UE. Orban a subliniat că va promova combaterea migrației ilegale atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la cel al Organizației Națiunilor Unite (ONU).