Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, le-a interzis refugiaților de pe o navă de salvare să debarcheze în insula Lampedusa, potrivit Al Jazeera.

 

La bordul navei Mare Jonio se află 49 de imigranți africani, printre care și 12 copii. Ei au fost salvați de către echipajul navei de salvare după ce barca în care se aflau a început să se scufunde, la 68 de kilometri de coasta Libiei.Salvini, lider al partidului anti-imigrație Liga Nordului, le-a declarat organizațiilor non-guvernamentale că porturile italiene sunt închise pentru refugiați. „Italia nu trebuie să cedeze în fața acestui șantaj", a declarat Salvini într-o postare pe Twitter. El acuză organizația umanitară Mediterranea, care operează nava respectivă, de complicitate cu traficanții de migranți.

Ministerul de Interne de la Roma a emis un decret prin care li se interzice navelor care salvează migranți, care nu sunt italiene și care nu se coordonează cu autoritățile de la Roma, să utilizeze porturile din Italia. Orice încercare de nerespectare a acestei directive „poate fi văzută ca fiind o acțiune premeditată de a aduce imigranți ilegali în Italia și de a facilita traficul de ființe umane", a adăugat Salvini. El a adăugat că o comisie, formată din „experți și polițiști", se va asigura că această directivă este implementată. De cealaltă parte, organizația Mediterranea susține că respectă legile internaționale privind drepturile omului și dreptul maritim.

Numărul imigranților sosiți în Italia din Africa a scăzut dramatic începând cu iunie 2018, când Salvini a preluat funcția de ministru. Numai 348 de migranți au sosit în Italia pe mare anul acesta, o scădere de 94% față de aceeași perioadă a anului trecut.În condițiile în care 650.000 de migranți au venit din Africa de Nord în Italia în perioada 2014-2018, politica lui Salvini de a limita accesul acestora a dus aproape la o dublare a popularității formațiunii sale comparativ cu luna martie 2018. Grupurile care militează pentru drepturile omului susțin, totuși, că din cauza acțiunilor lui Salvini mulți imigranți au decedat sau au ajuns în închisori libiene.

Tot în acest an, Salvini a interzis accesul unei nave sub pavilion olandez, cu 50 de imigranți la bord, să acosteze în Italia. In cele din urmă, migranții au debarcat în Malta.