Guvernul Marii Britanii a făcut apel luni la „realism”, după ce parlamentarii britanici au votat preluarea controlului procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană de la Guvern.

 

„Este dezamăgitor să vezi adoptarea acestui amendament”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Ieșire din Uniunea Europeană.

„Deși este momentul ca Parlamentul să stabilească viitorii pași, în urma acestui amendament, Guvernul va continua să facă apel la realism - orice opțiune luată în considerare trebuie să fie aplicabilă în negocierile cu Uniunea Europenă”, a menționat purtătorul de cuvânt.

„Parlamentul ar trebui să ia în considerare durata acestor negocieri, iar dacă necesită o amânare de lungă durată, ar duce la participarea la alegerile europarlamentare”, a adăugat acesta.

Membrii Parlamentului britanic au votat luni seară un amendament prin care s-a decis preluarea controlului procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană de la Guvern. Amendamentul a fost votat cu un raport de voturi de 329/302. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a felicitat parlamentarii pentru preluarea controlului asupra procesului de Brexit, menționând că „această șansă trebuie luată în serios” și că există multe opțiuni de luat în considerare, printre care organizarea unui nou referendum. În acest context, premierul Theresa May ar putea anunța astăzi data la care își va da demisia din fruntea Guvernului britanic, potrivit jurnalistului Tom Newton Dunn de la cotidianul The Sun, citat de agenția de știri Reuters.

Anunțul ar putea fi făcut cu ocazia unei ședințe a parlamentarilor conservatori care este programată să se desfășoare miercuri, în jurul orei locale 17.00 (ora României, 19.00).

„Granzii Tory (membru al Partidului Conservator - n.red.) se așteaptă acum ca prim-ministrul să se folosească de ocazie pentru a stabili data demisiei sale", a transmis jurnalistul pe Twitter. Un parlamentar conservator a declarat, sub protecția anonimatului, că „în mod cert este o posibilitate" ca May să anunțe data la care își va da demisia.

Jurnalistul Robert Peston de la postul ITV a relatat luni că premierul britanic Theresa May le-a spus mai multor parlamentari pro-Brexit, inclusiv foștilor miniștri Boris Johnson și David Davis, că va renunța la funcția de premier în încercarea de a obține sprijinul acestora pentru acordul Brexit negociat de Guvernul de la Londra cu UE.