Un acord de colaborare dintre Parchetul European şi Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost semnat miercuri la Chişinău în cursul întrevederii între procurorul general interimar moldovean, Dumitru Robu, şi şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, care întreprinde în aceste zile o vizită de lucru în Republica Moldova.

 

Potrivit unui comunicat al parchetului, Laura Codruţa Kövesi şi Dumitru Robu au evocat „evoluţiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupţie, inclusiv cele de corupţie la nivel înalt şi perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informaţii şi experienţă, dar şi cooperare operaţională la investigarea cazurilor ce ţin de competenţa instituţiilor''.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a menţionat că priorităţile Procuraturii sunt investigarea dosarelor de corupţie, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar şi urmărirea bunurilor delapidate. Totodată, procurorii din Republica Moldova sunt dispuşi în continuare să coopereze la investigaţiile în comun cu omologii de peste hotare.

La rândul său, Laura Codruţa Kövesi a asigurat că Parchetul european, în limitele competenţei sale, va sprijini activitatea Procuraturii Republicii Moldova. În acest context, Dumitru Robu şi Laura Codruţa Kövesi au semnat un acord de cooperare între Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul European. Astfel, au fost puse bazele unei cooperări strânse în vederea protejării, prin mijloace de investigare şi urmărire penală, a intereselor financiare ale Uniunii Europene şi ale Republicii Moldova, potrivit comunicatului parchetului moldovean.

Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală şi schimbul de informaţii între părţi.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituţional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul European se referă la cooperare în materie de obţinere a probelor sau obţinerea extrădării persoanelor căutate, indisponibilizarea bunurilor obţinute pe cale ilegală, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare, constituirea echipelor comune de anchetă.

Cu ocazia vizitei la Chişinău, Laura Codruţa Kövesi a avut întrevederi cu preşedinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţă şi cu ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, potrivit postului de radio citat.