Meniurile televiziunii ruse prin satelit au fost piratate, luni, pentru a afişa pe ecrane mesaje care condamnau războiul Rusie în Ucraina. „Aveţi mâinile pătate cu sângele a mii de ucraineni şi a sute de copii morţi”, „Televiziunea şi autorităţile mint. Spuneţi «Nu» războiului”, transmiteau sloganurile, potrivit Reuters.

Capturile de ecran surprinse de Reuters au arătat sloganurile apărute pe meniuri de televiziune prin satelit de la Moscova de Ziua Victoriei, când Rusia a sărbătorit a 77-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei Naziste.

„Aveţi mâinile pătate cu sângele a mii de ucraineni şi a sute de copii morţi”, afirma un slogan.

„Televiziunea şi autorităţile mint. Spuneţi «Nu» războiului”, transmitea alt slogan.

Nu a fost imediat clar cum au fost transmise în direct sloganurile. Agenţia de ştiri rusă Interfax a precizat că sloganurile au apărut şi la televiziunea prin cablu după ce canelele mass-media au fost piratate. Un site de ştiri rusesc a ilustrat, de asemenea, materiale anti-război care aduceau critici vehemente la adresa lui Putin, însă articolele au dispărut rapid.

Sloganurile au fost afişate chiar înainte de difuzarea în direct a paradei de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie în Moscova, în cadrul căreia preşedintele Vladimir Putin a ţinut un discurs şi a comparat războiul din Ucraina cu bătălia Armatei Sovietice care a dus la înfrângerea lui Adolf Hitler în cel de-Al Doilea Război Mondial. El le-a vorbit ruşilor despre „apărarea patriei-mame” şi a criticat NATO şi ţările din vest.

„Astăzi, soldaţii din Donbas împreună cu soldaţi ruşi luptă pe front (…) Mă adresez soldaţilor din Donbas: Luptaţi pentru ţara mamă (…) pentru memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial, a martirilor din Odesa, care au fost arşi de vii”.

Președintele Vladimir Putin a folosit discursul de Ziua Victoriei pentru a justifica invazia din Ucraina, dar, contrar unor așteptări, nu a anunțat o mobilizare în masă pentru efortul de război și nici nu a semnalat o intensificare a atacului, observă New York Times. Vorbind în Piața Roșie din Moscova, el a reluat în mare parte afirmațiile sale recente, potrivit cărora atacarea Ucrainei a fost „inevitabilă” și „singura decizie corectă”. El a declarat că trupele rusești din estul Ucrainei luptă „pe pământul lor”, o indicație că Rusia nu are intenția de a renunța la controlul asupra teritoriului cucerit în ultimele luni.

El a acuzat Occidentul că „se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea” și a atacat NATO . Aceste acuzații au fost respinse în mod repetat de oficialii americani și europeni. Chiar luni, secretarul britanic al Apărării Ben Wallace a respins declarațiile lui Putin, pe care le-a catalogat drept „fabulații”. Discursul a fost, așa cum era de așteptat, un apel la luptă, care i-a calomniat pe apărătorii Ucrainei ca fiind „naziști”. Dar a fost de asemenea remarcabil pentru ceea ce nu a inclus. Putin nu a încercat să proclame o victorie în actualul război, semnalând totodată că nu există un sfârșit iminent al conflictului. Putin nu a încercat să proclame o victorie în actualul război, semnalând totodată că nu există un sfârșit iminent al conflictului. Acest aspect al discursului a fost remarcat și de corespondentul Financial Times la Moscova, Max Seddon.

„Cea mai mare absentă din discursul lui Putin a fost orice «victorie» reală. El a spus că trupele rusești luptă eroic în Donbas, dar nu a menționat Mariupol sau alte teritorii pe care Rusia le-a cucerit. Și nici nu a oferit vreun semn privind încheierea invaziei”, a scris jurnalistul.

 

Zelenski, discurs puternic: "Vom învinge. Nu există cătușe care să poată lega spiritul nostru liber"

„Vom învinge”, transmite sfidător Zelenski Rusiei, într-un mesaj video puternic: „Nu există cătușe care să poată lega spiritul nostru liber. Nu există niciun ocupant care să poată prinde rădăcini în țara noastră liberă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina va învinge și nu va renunța la nicio bucată de pământ. Zelenski, într-un discurs video, a comemorat moartea a peste 8 milioane de ucraineni în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters. Invazia din 24 februarie a Moscovei în Ucraina a ucis mii de oameni și a strămutat milioane de persoane, reducând la ruine orașul Mariupol.

„De Ziua Victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom învinge", a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean, în ținută militară simplă, cu mânecile cămășii suflecate, a invocat mai mult de 30 de ani de independență post-sovietică și a spus că Rusia nu a reușit să învețe lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial.

„Nu există cătușe care să poată lega spiritul nostru liber. Nu există niciun ocupant care să poată prinde rădăcini în țara noastră liberă. Nu există invadator care să poată domni peste poporul nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom învinge", a declarat el.

Videoclipul îl arată pe Zelenski trecând printre obstacole anti-tanc pe strada goală Khreshchatyk - principala arteră din centrul Kievului.

Zelenski l-a criticat direct pe Putin, dar nu l-a numit. „Cel care repetă astăzi crimele oribile ale regimului lui Hitler, urmând filosofia nazistă, copiind tot ce au făcut ei. El este condamnat", a spus el.