Rusia a anunţat miercuri demararea unei anchete pentru estimarea prejudiciului său după decizia justiţiei olandeze de a returna Ucrainei o colecţie nepreţuită de artefacte de aur din Crimeea, disputată între Moscova şi Kiev, informează AFP.

Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse responsabil cu principalele dosare penale a declarat într-un comunicat că va efectua „o evaluare corespunzătoare a încălcării intereselor Rusiei" în acest caz care durează din 2014.

Această procedură va intra în responsabilitatea filialei sale din Crimeea şi va avea drept scop stabilirea, în colaborare cu diplomaţia rusă, a circumstanţelor „de nereturnare" a acestui tezaur arheologic.

Curtea de Apel din Amsterdam a decis marţi că această colecţie nepreţuită de artefacte - împrumutată de Crimeea unui muzeu din Amsterdam înainte de anexarea acestei peninsule de către Moscova şi reţinută de atunci în Olanda - trebuie returnată Kievului.

Această colecţie bogată, formată din circa 2.000 de obiecte care datează din secolul al II-lea d.Hr. până în Evul Mediu timpuriu, fusese transferată temporar muzeului Allard Pierson de către patru muzee din Crimeea cu puţin timp înainte de anexarea din martie 2014 de către Rusia.

Prin urmare, cele patru muzee din Crimeea au lansat o acţiune în justiţie pentru a forţa muzeul Allard Pierson să returneze colecţia.

În 2016, un tribunal olandez a decis că aceste obiecte ar trebui returnate Ucrainei, deoarece Crimeea nu este stat autonom. Muzeele din Crimeea au făcut recurs împotriva acestei decizii.

Cazul ar putea fi adus acum în faţa Curţii Supreme din Olanda.

În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi o „victorie" a ţării sale, Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse a estimat miercuri că justiţia olandeză a decis doar având în vedere „situaţia politică", în timp ce ministerul Culturii din Rusia a denunţat o încălcare a dreptului internaţional.