Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin a pregătit războiul împotriva Ucrainei cu cel puţin un an înainte de a-l declanşa şi a prezis că Putin va fi probabil capabil să menţină o ofensivă prelungită. Între timp, Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk.

 

„Când nu va mai avea Rusia capacitatea de a continua această luptă? Când va rămâne Putin fără arme, fără fonduri? Sau acest lucru poate continua ani de zile?”, a fost întrebat Olaf Scholz în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS News.

Nimeni nu ştie cu adevărat, a răspuns Scholz, dar planificarea îndelungată a lui Putin sugerează că acesta este pregătit pentru un efort de război susţinut. Scholz a spus că, deşi Putin „nu va recunoaşte cu adevărat”, el este conștient că Rusia resimte impactul sancţiunilor occidentale.

Dar când a fost întrebat despre cele aproximativ 2 miliarde de dolari pe lună pe care Germania le-a cheltuit pentru gazul rusesc, cărbunele şi alte surse de energie - aproximativ aceeaşi sumă pe care Germania o trimite ca ajutor Ucrainei - Scholz a negat că îi oferă lui Putin o scăpare de la sancţiuni.

Între timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk, în estul regiunii Donbas, după un asalt dur al Rusiei, dar a promis că va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune.

Potrivit oficialilor ruși, capturarea oraşului Lisiciansk, la mai puţin de o săptămână după ce a fost cucerit oraşul vecin Sevierdonetsk, i-a conferit Rusiei controlul total al regiunii Luhansk din estul ţării - o victorie politică care îndeplineşte un obiectiv de război cheie al Kremlinului. Victoria va permite armatei ruse să își concentreze trupele pe regiunea vecină Doneţk, unde Kievul controlează încă porţiuni de teritoriu.

Zelenski a declarat că Rusia îşi concentrează puterea de foc pe frontul din Donbas, dar Ucraina va riposta cu arme cu rază lungă de acţiune, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

„Faptul că protejăm vieţile soldaţilor noştri, ale oamenilor noştri, este la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom recâştiga pământul, dar oamenii trebuie să fie protejaţi mai presus de orice”, a declarat Zelenski.

De când a renunţat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia şi-a concentrat operaţiunea militară asupra centrului industrial Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk şi Doneţk, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Ucrainei din 2014.