Trupele ucrainene, aflate în defensivă de luni de zile, vor contraataca în curând, deoarece ofensiva Rusiei pare să se clatine, a declarat un comandant, dar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără o aprovizionare mai rapidă cu arme, războiul ar putea dura ani de zile.

Armata ucraineană a declarat vineri dimineața că 1.020 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore în timp ce au lansat atacuri nereușite asupra orașelor Lyman, Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske. Dar obiectivul lor principal a rămas orașul minier Bahmut, relatează Reuters.

"Inamicul nu și-a oprit asaltul asupra Bahmut", a declarat Statul Major General al Ucrainei într-un raport.

Forțele rusești încearcă de luni de zile să captureze Bahmut, pentru a-ți extinde controlul asupra estului Ucrainei. Forțele ucrainene le-au ținut piept, așa cum au făcut în Avdiivka, Mariinka și Shakhtarske, printre cele 80 de atacuri rusești pe care apărătorii ucraineni le-au respins în ultima zi, a precizat armata.

Rusia nu s-a exprimat cu privire la ultimele lupte, iar Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Comandantul suprem al forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat anterior că forțele sale vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat campaniei de iarnă a Rusiei.

El a declarat că mercenarii wagnerieni ai Rusiei, care au fost în fruntea asaltului Moscovei asupra estului și sudului Ucrainei, "pierd o putere considerabilă și se află în criză de energie".

"Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut în apropiere de Kiev, Harkov, Balakliya și Kupiansk", a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit porțiuni de teren.

Nu există deocamdată o reacție din partea Moscovei la informațiile potrivit cărora forțele sale din Bahmut pierd din viteză, dar șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a emis declarații în ultimele zile, avertizând asupra unui contraatac ucrainean.

Jurnaliștii Reuters în apropierea frontului de la nord de Bahmut au văzut semne care sugerează că ofensiva rusă ar putea fi în declin. Într-un sat deținut de ucraineni la vest de Soledar, la periferia nordică a Bahmut, intensitatea bombardamentelor rusești a scăzut vizibil față de cele două zile anterioare.

Zelenski a declarat că Europa trebuie să crească și să accelereze furnizarea de arme, cerând din nou rachete cu rază lungă de acțiune, muniție și avioane moderne, și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei.

"Dacă Europa așteaptă, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război", a declarat joi un Zelenski într-un discurs video adresat liderilor Uniunii Europene, transmis dintr-un tren.

În cadrul summit-ului UE, liderii au aprobat un plan convenit de miniștrii de externe pentru a trimite 1 milion de obuze de artilerie în Ucraina în următorul an. De asemenea, au discutat despre securitatea alimentară globală și despre sancțiunile impuse Rusiei.