O creştere a numărului persoanelor infectate cu gripa aviară în China în acest an suscită îngrijorare în rândul experţilor, potrivit cărora o tulpină care a circulat anterior pare să fi suferit mutaţii, devenind astfel mai contagioasă în rândul populaţiei umane, relatează Reuters marţi.

 

China a raportat în 2021 către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) 21 de infecţii cu H5N6, un subtip al virusului gripei aviare, comparativ cu doar 5 cazuri anul trecut. Deşi cifrele sunt mult mai mici comparativ cu sutele de cazuri de contagiere cu H7N9 în 2017, infecţiile sunt grave, numeroase persoane ajungând în stare critică şi fiind consemnate cel puţin şase decese.

„Creşterea numărul de cazuri la om în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată'', a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam.

Majoritatea pacienţilor au intrat în contact cu păsări din crescătorii şi nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, a precizat OMS, care a evidenţiat creşterea îmbolnăvirilor într-un comunicat emis pe 4 octombrie. În acesta se preciza că se impuneau investigaţii suplimentare „urgente'' pentru evaluarea riscurilor şi a înmulţirii cazurilor la oameni.

Deşi au fost raportate cazuri de H5N6 în rândul populaţiei umane, nu au fost consemnate focare de H5N6 la păsările din crescătorii din China din februarie 2020. China este cel mai mare producător din sectorul avicol, în special în sectorul creşterii raţelor, care acţionează drept rezervor pentru virusuri aviare.

Virusurile gripei aviare circulă în mod constant la păsările domestice şi sălbatice, însă rareori infectează oameni. Cu toate acestea, evoluţia virusurilor, care s-a accentuat pe fondul creşterii populaţiei de păsări din industria avicolă, reprezintă o preocupare majoră deoarece poate conduce la apariţia unui virus care să se răspândească cu uşurinţă de la om la om şi care poate provoca o pandemie.

Cel mai mare număr de infecţii cu H5N6 a fost înregistrat în provincia Sichuan, însă au fost consemnate cazuri şi în provinciile vecine Chongqing şi Guangxi, precum şi în Guangdong, Anhui şi Hunan.

 

Cel puţin 10 cazuri au fost provocate de virusuri foarte asemănătoare genetic cu virusul H5N8 care a devastat ferme de păsări din Europa iarna trecută şi a provocat de asemenea cazuri mortale în rândul păsărilor sălbatice din China. Acest lucru sugerează că cele mai recente infecţii cu H5N6 din China pot fi o nouă variantă.

China vaccinează păsările de crescătorie împotriva gripei aviare, însă vaccinul utilizat anul trecut poate proteja doar parţial împotriva virusurilor emergente, prevenind focarele mari, dar permiţând virusului să continue să circule, a explicat Filip Claes, coordonatorul laboratorului regional din cadrul Centrului de urgenţă pentru boli transfrontaliere la animale al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Micile crescătorii din gospodării sunt comune în China, unde mulţi oameni preferă în continuare să cumpere păsări vii din pieţe. Oraşul Guilin din regiunea Guangxi, care a consemnat în august două cazuri în rândul populaţiei umane, a anunţat luna trecută că a suspendat comerţul cu păsări vii în 13 pieţe urbane şi va desfiinţa acest tip de comerţ în decurs de un an, notează Reuters.