Numărul de cazuri confirmate de coronavirus în întreaga lume a depășit 30 de milioane, conform cifrelor Universității americane Johns Hopkins, citate de BBC.

Peste 940.000 de persoane au murit de Covid-19 de la începutul epidemiei, la finele anului trecut, în China.

Națiunile cele mai afectate sunt SUA, India și Brazilia, dar există o creștere a numărului de infecții în toată Europa.

Multe țări din emisfera nordică se pregătesc acum pentru un al doilea val al pandemiei, pe măsură ce se apropie iarna.

Africa a înregistrat peste un milion de cazuri confirmate, deși nu se cunoaște adevărata amploare a pandemiei pe continent. Ratele de testare sunt scăzute, ceea ce ar putea denatura cifrele oficiale.

SUA rămâne de departe țara cea mai grav afectată din punct de vedere al numărului, cu peste 6,6 milioane de infecții confirmate și peste 197.000 de decese.

Numărul de noi infecții zilnice a scăzut, totuși, în comparație vârfurile din iulie.

În India, numărul infecțiilor cunoscute a urcat peste cinci milioane în această săptămână - al doilea cel mai mare număr de cazuri din lume.

Virusul pare să se răspândească mult mai repede în India decât în ​​orice altă țară, cazurile zilnice depășind 90.000 în ultimele zile. Peste 80.000 de oameni au murit, pe fondul rapoartelor privind lipsa paturilor de terapie intensivă și a oxigenului.

Brazilia a înregistrat peste 4,4 milioane de cazuri confirmate, cu peste 134.000 de decese - al doilea cel mai mare număr de decese după SUA.

Argentina și Mexicul au fost, de asemenea, puternic afectate. Argentina a raportat joi cu aproape 13.000 de cazuri în ultimele 24 de ore, ducând totalul la peste 600.000. Între timp, Mexic a confirmat mai mult de 3.000 de infecții zilnice, aducând numărul de cazuri la peste 680.000.

În același timp, decesele la 100.000 de persoane variază semnificativ de la țară la țară, San Marino, Peru și Belgia având cele mai mari rate, iar India una dintre cele mai scăzute.