Rusia se face vinovată de „terorism geopolitic", a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European, în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susţinut că Ucraina ar intenţiona să se doteze cu arme nucleare.

„Nu este atacată doar Ucraina. Este atacat dreptul internaţional, este atacată ordinea internaţională bazată pe reguli, democraţia şi demnitatea umană", a afirmat Charles Michel, conform cotidianului Le Figaro, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European. #Pur şi simplu, este vorba despre terorism geopolitic", a subliniat preşedintele Consiliului European.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat marţi Rusia de practicarea „terorismului de stat".

Însă Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a susţinut, într-un discurs rosist prin videoconferinţă la Conferinţa ONU pentru Dezarmare de la Geneva, că Administraţia Volodimir Zelenski ar plănui să achiziţioneze arme nucleare. „Riscurile generate de regimul Volodimir Zelenski asupra ţărilor vecine şi asupra securităţii internaţionale au crescut substanţial după ce autorităţile de la Kiev au intrat în jocuri periculoase legate de planurile de a se dota cu arme nucleare.

Ucraina încă are tehnologie nucleară sovietică şi mijloace de a lansa astfel de arme. Nu putem evita să răspundem la un pericol real", a afirmat Serghei Lavrov, citat de agenţia Reuters.

Lavrov a subliniat că scopul intervenţiei militare ruse ar fi „demilitarizarea" şi „denazificarea" Ucrainei. Ministrul rus de Externe susţine, potrivit agenţiei Interfax, că Rusia nu încalcă suveranitatea Ucrainei deoarece Administraţia de la Kiev nu avea control asupra întregului teritoriu, o referire la conflictul separatist din Lugansk şi Doneţk, şi, în plus, ar fi încălcat drepturile minorităţilor etnice.

 

Zelenski, mesaj în PE

Uniunea Europeană o să fie mult mai puternică împreună cu Ucraina, dar Ucraina, fără Europa, va fi singură, a spus în plenul Parlamentului European președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o intervenţie transmisă video.

„Simt vibrația, simt atmosfera din sală. Știu că ne-am unit în Europa, toate țările din Europa, dar nu știam că acesta va fi prețul pe care va trebui să îl plătesc și pe care vor trebui să plătească toți ucrainenii pentru a avea un stat. Este un preț extrem mare. Mii de oameni au fost omorâți deja. Două revoluții și un război șui acum cinci zile de invazie totală din partea Federației Ruse. (...) Acum suntem în fața realității. Oamenii sunt omorâți și trebuie să ne confruntăm cu această realitate. Eu cred că astăzi ne dăm viața pentru valori pentru dorința de a fi egali, așa cum sunteți dumneavoastră. Dăm ce avem mai bun. (...) Nouă ne place să spunem că o să reușim, o să depășim tot ceea ce este dificil și mă bucur că nu numai vorbiți despre acest lucru. Vom învinge, sunt convins că vom învinge. Avem un proverb în ucraineană în care vorbim despre alegerea noastră europeană și alegerea noastră europeană a rămas în picioare”, a spus Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului European. El a afirmat că „nimeni n-o să reușească să intervină în lupta noastră (a ucrainienilor - n.r.) pentru libertate”.

„Acum este o luptă pentru supraviețuire, iar motivația noastră nu a fost niciodată mai puternică. Continuăm să luptăm și pentru ca să putem fi membri cu drepturi egale în Europa. Eu cred în această idee. Eu cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Uniunea Europeană o să fie mult mai puternică împreună cu noi, dar și alt lucru sigur este că Ucraina, fără Europa, va fi singură. Ne-am demonstrat puterea, ne-am demonstrat tăria și am arătat că suntem ca voi. Vă rog, demonstrați-ne că nu ne veți abandona. Demonstrați-ne, vă rog, că sunteți cu adevărat europeni și atunci viața va învinge asupra morții și lumina va învinge asupra întunericului. Glorie Ucrainei”, a conchis Zelenski.

La finalul discursului, parlamentarii europeni s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir.