Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, în contextul negocierilor din Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei.

„Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)", a declarat, la Istanbul, Turcia, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat, potrivit cotidianului Le Figaro, că au avut loc „discuţii substanţiale" cu partea ucraineană.

La rândul său, David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei ucrainene la negocierile de la Istanbul, a declarat că Ucraina insistă pentru „un acord internaţional care să prevadă garanţii internaţionale de securitate".

„Vrem un mecanism internaţional privind garanţii de securitate, prin care statele garante să acţioneze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO şi chiar în mod mai ferm", a declarat David Arahamia, după negocierile de la Istanbul.

Un oficial militar rus a anunţat, vineri, că Administraţia Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare. Ucraina cere ca orice eventual acord de pace cu Rusia să prevadă garanţii din partea unor naţiuni terţe privind apărarea teritoriului ucrainean.