Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi, după discuţiile avute cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antalia (Turcia), că Occidentul se comportă periculos şi că operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfăşoară conform planului, transmite Reuters.

În conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, Lavrov a spus că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani, şi că aceia care furnizează arme în Ucraina şi mercenarilor de acolo „ar trebui să înţeleagă că vor purta responsabilitatea acţiunilor lor”'.

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a insistat el, evocând în special livrările de rachete aer-sol portabile şi riscul utilizării lor împotriva aviaţiei civile. „Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a adăugat ministrul rus.

Referitor la discuţiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat că a prezentat propunerile Rusiei şi doreşte un răspuns. Lavrov a exclus „orice fel de dependenţă viitoare de Occident" a Rusiei, pe motiv că „ştim că ne va trăda din nou, aşa cum îşi trădează propriile sale valori". Rusia nu a folosit niciodată petrolul şi gazele sale ca armă şi va avea întotdeauna pieţe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Întrebat despre riscul unui război nuclear, Serghei Lavrov a răspuns: ''Nu vreau să cred şi nu cred că ar putea începe un război nuclear'', şi că zvonurile despre un potenţial atac rus împotriva statelor baltice 'par să fie farse vechi'.

În ce priveşte bombardarea miercuri a unui spital de copii din Mariupol, Lavrov a spus că aceasta s-a petrecut după ce clădirea fusese ocupată de forţele ucrainene şi înăuntru nu se aflau pacienţi.

Ministrul rus de externe a oferit joi un răspuns neașteptat la întrebarea unui reporter, asigurând că forțele ruse nu au atacat Ucraina. „Nu plănuim să atacăm alte țări”, a declarat el unui reporter turc. „Nu am atacat nici Ucraina”, a adăugat Lavrov. El a repetat astfel afirmațiile Moscovei potrivit cărora țara a fost nevoită să desfășoare o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a-și asigura propria securitate, scrie New York Times.

Ziaristul britanic Dominic Waghorn de la Sky News l-a interpelat: „Ați spus azi că Rusia nu a invadat Ucraina, deși e clar că a invadat-o. Ați spus că Rusia nu rănește civili din Ucraina, deși mii de oameni sunt răniți? De ce ar trebui să vă ia ucrainenii și restul lumii în serios, cu tot respectul?”

„Am răspuns la întrebarea despre spital, dar nu ați ascultat ce am spus. Am făcut totul pentru a rezolva diplomatic situația. Președintele Putin a spus clar de a ce luat decizia de a începe operațiunea specială, vă puteți uita singur la asta. Vrem o Ucraină demilitarizată, care să nu aibă o conducere nazistă. care să respecte biserica ortodoxă, cultura și limba rusă” a răspuns Lavrov.